Op 31 januari opende de mythische dierenwereld van Animalia bij Garage Rotterdam. Een wereld met fabelachtige, aaibare en wilde wezens, performances, voodoo en humor. Op uitnodiging van curator Imke Ruigrok nemen maar liefst 13 (inter)nationale kunstenaars u mee en nodigen ze u uit het wereldse schouwtoneel te bekijken met andere hoofdrolspelers: dieren.

Speciaal voor de groepstentoonstelling Animalia transformeerde Semâ Bekirovic Garage Rotterdam tot één groot werk; For the Birds (2020). De dakramen zijn volledig bekleed met plantenvet en bestrooid met 200 kilo vogelzaad. Garage Rotterdam is zo een levensgrote vetbol voor vogels geworden, die deze winter het dak tot leven zouden tikken. Semâ’s idee hierachter was dat de vogels hun eetlust zouden bepalen hoeveel licht de tentoonstellingsruimte binnen zou komen.

Maar helaas, nog geen week na de opening van de tentoonstelling is er vanuit Stadstoezicht/Gemeente Rotterdam de opdracht gegeven om het kunstwerk weer te verwijderen. Het zou voor overlast zorgen en het is in de binnenstad (en in veel andere delen in Rotterdam) niet toegestaan om vogels bij te voederen. Hoewel dit voor Stadstoezicht een unieke situatie was en zij het kunstwerk zelf wel konden waarderen, was toch de conclusie dat het niet is toegestaan. Op 8 februari is besloten om For the Birds van Sema Bekirovic te verwijderen.

Bron: persbericht Garage Rotterdam
Beeld: Aad Hoogendoorn