17 juli 2023

Nog geen twee weken stond het beeld ‘Venus van de vodden’ van de 90-jarige Arte-Poverakunstenaar Michelangelo Pistoletto op een plein in Napels, toen het in de vroege ochtend van woensdag in de fik werd gezet. Het metershoge beeld dat tot december zou moeten staan had voor- en tegenstanders. Tegenstanders noemden het beeld op social media ‘lelijk’.

Van het beeld ‘Venus van de vodden’ oftewel ‘Venere degli Stracci’ zijn door de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto (90 jaar) meerdere versies gemaakt. Het Kröller-Müller Museum heeft een kleinere variant van de sculptuur, die oorspronkelijk dateert uit 1967 en knipoogt naar de klassieke marmeren Venusbeelden, maar met haar gezicht in een berg vodden staat. Het is een baanbrekend werk van de kunstenaar, voorvechter van arte povera, oftewel ‘arme kunst’, de Italiaanse avant-gardebeweging die in de jaren zestig opkwam en vaak eenvoudige materialen gebruikt.

Wedergeboorte
Het bijna zeven meter hoge beeld stond op een nieuw plein in Napels en was bedoeld om de aandacht te vestigen op weinig bekende delen van het stadscentrum. Het groeide in korte tijd uit tot een selfie-magneet, maar niet iedereen was enthousiast. Woensdag net voor zonsopgang stak een vandaal de Venus in brand. Het beeld, gemaakt van kunststof en afgedankte kleren, brandde razendsnel af, alleen het metalen frame resteert.

Pistoletto is ‘geschokt’ en verrast door de aanval. Volgens hem plaatste het werk twee ogenschijnlijk contrasterende elementen naast elkaar, namelijk klassieke schoonheid en afgedankte kleding, als symbool van harmonie en wedergeboorte. Woensdagavond is een vermoedelijke dader aangehouden. De burgemeester van de stad, Gaetano Manfredi, heeft toegezegd dat de installatie, die tot december op het plein zou staan, opnieuw zal worden uitgevoerd.

Bron en beeld: The New York Times/ArtDaily