Vanaf maandag 9 maart sluit het Cruquius Museum voor twee maanden haar deuren voor publiek. Ontwerpbureau Opera Amsterdam, aannemers en vrijwilligers werken gezamenlijk aan de nieuwe museumpresentatie over de unieke geschiedenis van het Gemaal.

Opera Amsterdam ontwierp eerder onder andere de vaste presentatie in Rijksmuseum Boerhaave, het Dordrechts Museum, het National Museum of Qatar en Children’s museum of Louvre in Abu Dhabi. Wie de huidige museumpresentatie nog een keer wil bekijken, is tot en met zondag 8 maart welkom tussen 13 tot 17 uur. Het museum gaat op zondag 22 maart eenmalig open voor een evenement voor kinderen voor WereldWaterdag, genaamd de “Watergroet aan de Waterwolf”. De verwachting is dat het museum met de nieuwe presentatie eind mei weer te bezoeken is. Informatie over de herinrichting en over participatie aan WereldWaterdag is te vinden op www.cruquius-museum.nl.

In het vernieuwde Cruquius Museum staat het verhaal van het gebouw en de droogmaking centraal. Het publiek zal in de nieuwe opstelling de unieke geschiedenis van de oer-Hollandse strijd tegen het water op deze plek in de nieuwe opstelling kunnen ervaren. Eén van de nieuwe eyecatchers is het laboratorium waarin jong en oud van alles kan leren én ervaren over stoomtechniek. Ook is er in de nieuwe presentatie meer aandacht voor de mens achter de stoommachine en de bijzondere architectuur.

De herinrichting van het Cruquius Museum is onderdeel van de plannen voor de huisvesting van het Cruquius Museum en het Historisch Museum op de locatie van Gemaal de Cruquius. De uitbreiding achter het Theehuis Cruquius, een paviljoen waarin het verhaal van de pioniers en de ontwikkeling van wat nu de gemeente Haarlemmermeer is aan bod komt, is nog in ontwikkeling. Tot die tijd blijft het Historisch Museum in het Haarlemmermeerse Bos geopend.

Bron: Persbericht Cruquius Museum
Beeld: Kees van der Veer