Op 2 en 3 juni wordt de unieke collectie Land Art projecten in Flevoland in het zonnetje gezet tijdens het Land Art Weekend. Bezoek tijdens dit weekend de zeven landschapskunstwerken en krijg ter plekke uitleg van een vakbekwame gids. Voor de kinderen zijn er speciale activiteiten. Flevoland kent inmiddels een unieke situatie in de wereld: binnen een dag kun je zeven landschapskunstwerken van internationaal gerenommeerde kunstenaars bezoeken. In deze polder liggen werken van o.a Richard Serra, architect Daniel Libeskind en Marinus Boezem. Het Land Art Weekend biedt een mooie kans om deze monumentale werken te ontdekken!

Wat is Land Art?
In de jaren zeventig ontstond in de Verenigde Staten een nieuwe kunstvorm: Land Art. Kunstenaars traden buiten de gebaande paden van musea en galeries en maakten hun werk voor een nieuw soort tentoonstellingsruimte: de vrije natuur. Met materialen die op de locatie zelf te vinden waren, deden ze kleine en grote ingrepen in de natuurlijke omgeving. Hun kunstwerken draaiden om thema’s als vergankelijkheid, natuurkrachten en de tegenstelling tussen natuur en cultuur.

Nederlandse Land Art
De populaire kunststroming waaide in de jaren zeventig over naar Nederland. Kunstenaars uit binnen- en buitenland raakten geïnspireerd door het nieuwe landschap dat verrees tijdens de aanleg van de Flevopolder. Dit nieuwe eiland was een van de grootste menselijke ingrepen in de natuur tot dan toe en paste daarmee precies bij de uitgangspunten van de landschapskunstenaars. Vanaf de jaren zeventig zijn zeven landschapskunstwerken geïnstalleerd in het nieuwe polderlandschap. Deze kunstwerken van Robert Morris, Richard Serra, Daniel Libeskind, Piet Slegers, Marinus Boezem, Antony Gormley en Paul de Kort zijn vrij te bezoeken.

Gids en kids
Op 2 en 3 juni staat tussen 11.00u en 17.00u bij de landschapskunstwerken een gids klaar die je alles kan vertellen over de geschiedenis van Land Art in Flevoland en de specifieke werken. Tijdens je bezoek kun je even uitrusten aan de picknicktafel en een kleine versnapering eten. Voor de kinderen is op elke locatie een doe-opdracht om het kunstwerk en zijn omgeving beter te leren kennen.

Het programma is te vinden op de website: http://www.landartflevoland.nl/permanent-installations/land-art-weekend/.

Bron: Persbericht Land Art Weekend 2018
Beeld: Bezoekers in Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind. Foto Michiel Rijsberman – Website Land Art Flevoland