Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer. Vandaag: een omvangrijk boek over de Zweedse kunstenaar en mysticus Hilma af Klint.

Een kunstenaar die haar tijd ver vooruit was, in contact stond met een hoger bewustzijn en weigerde haar werk te laten exposeren tot twintig jaar na haar dood. Mocht dit geen belletje doen rinkelen, dan is dat niet vreemd: Hilma af Klint (1862-1944) heeft haar postume bekendheid bij het grote publiek slechts enkele jaren geleden verworven door grote overzichtstentoonstellingen in onder meer Stockholm, New York en Berlijn.  

Sinds die tijd geldt ze als pionier van de abstracte schilderkunst. De Zweedse kunstenaar  maakte namelijk werk dat qua abstractie ver vooruit liep op schilders als Malevich, Kandinsky en Mondriaan. Het misschien wel meest bijzondere hieraan is dat ze zei te schilderden in opdracht van een hoger bewustzijn. Om daarmee in contact te komen nam ze deel aan seances; zo leerde ze meer over zichzelf en de wereld. Er is tot nu toe weinig intensief onderzoek gedaan naar Klint, maar recent is daar verandering in gekomen. Voor de tentoonstelling Hilma af Klint, Artist, Researcher, Medium in het Zweedse Moderna Museet Malmö is een gelijknamige catalogus uitgekomen die haar leven en werk uitvoerig behandelt. Naast het kunsthistorisch perspectief wordt ook een natuurkundige en spirituele lezing van haar werk gegeven. Hilma af Klint heeft weliswaar pas kort onze aandacht, maar haar recente populariteit laat zien dat dat voorlopig nog wel even zo blijft. 

Iris Müller-Westermann en Milena Høgsberg (red.), ‘Hilma af Klint: Artist, Researcher, Medium’, 2020, Hatje Cantz, € 48.00, ISBN 978-3-7757-4740-0 

Hilma af Klint, ‘The Evolution, No. 10’, 1908, © Stiftelsen Hilma af Klints Verk, foto: Albin Dahlström/Moderna Museet Malmö