Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer. Vandaag: ‘The End. Artists’ Late and Last Works’ van Carel Blotkamp.

Waarschijnlijk is ‘Boomwortels’ het allerlaatste schilderij van Vincent van Gogh. Het zou geschilderd zijn ‘in den morgen vóór zijn dood’ en het was ‘vol zon en leven’. Geen toepasselijke zwarte kraaien dus, geen verlaten korenveld. Het lijkt in deze onzekere tijden een somber onderwerp, maar het boek ‘The End. Artists’ Late and Last Works’ staat boordevol prachtige verhalen over de kunstwerken die talloze beroemde (en minder beroemde) kunstenaars aan het einde van hun leven maakten. Vooral als zo’n laatste kunstwerk onvoltooid is gebleven, zien we het maar al te graag als de ultieme openbaring van een creatieve geest. In dit erudiete en mooi vormgegeven boek geeft Carel Blotkamp, kunstenaar en emeritus hoogleraar moderne kunst, behalve een stortvloed van veelzeggende anekdotes en enkele diepgravende studies (naar Rafaël en Mondriaan), ons ook inzicht in onszelf en de onmiskenbaar romantische inslag waarmee wij naar de diepere betekenis zoeken achter ‘famous last works’.   

Carel Blotkamp, ‘The End. Artists’ Late and Last Works’, Reaktion Books, € 26,95, 333 blz., ISBN 9781789141313

Dit is een bijdrage van Linda S. Boersma, docent moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit Utrecht. Zij schrijft regelmatig voor Museumtijdschrift.

Vincent van Gogh, ‘Boomwortels’, 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam