Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer. Vandaag: kunstwerken gemaakt door de wind, lava en de Noordzee.

Een vogelnest in een wirwar van van kleerhangers. Mos dat zich een weg baant tussen de groeven van een leren voetbal. Het wiel van een winkelwagentje dat door roest en kalkaanslag is veranderd in een abstract beeldhouwwerk. Het zijn objecten die een onbedoelde schoonheid hebben gekregen door natuurlijke processen. In ‘Reading By Osmosis’ zijn werken van niet-menselijke makers, waaronder de wind, schimmel, lava en de Noordzee, gefotografeerd tegen een serene witte achtergrond, als museumstukken. Want al zijn deze creaties niet door mensen bedacht of gemaakt, dit is wel degelijk kunst, vindt samensteller Semâ Bekirović. De objecten waren eerder te zien op een tentoonstelling in Het Glazen Huis in Amsterdam.

In een begeleidend essay maakt filosoof Michael Marder de vergelijking tussen onbewuste mentale processen en plantaardige processen. Als het maken van kunst op een onbewust niveau plaatsvindt, beargumenteert hij, is er geen reden om natuurlijke processen niet als kunst te beschouwen. Achter ieder object zit een verhaal, maar die heeft Bekirović bewust achterwege gelaten. Dat zou ze namelijk toch vanuit een menselijk perspectief interpreteren, terwijl het hier juist gaat om de natuur die zijn gang gaat, onverschillig voor de betekenis die mensen aan hun voorwerpen toekennen. De (Engelstalige) tekst neemt daardoor niet meer dan vijftien bladzijden in beslag, maar erg is dat niet. Waar de inleiding en het essay wat pretentieus aandoen, zijn de foto’s stuk voor stuk van een betoverende schoonheid.

Semâ Bekirović, ‘Reading By Osmosis, Nature Interprets Us’, nai010 uitgevers; € 19,95; ISBN 978 94 6208 5169