Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer. Vandaag: een verrassend inkijkje in de kunstenaarswereld in het Parijs van de jaren dertig.

De Amerikaanse Lee Miller laat een succesvolle carrière als fotomodel achter, als ze in 1929 naar Parijs vertrekt om een carrière áchter de camera na te jagen. Ze komt er in contact met surrealistisch kunstenaar Man Ray, een even charismatische als egoïstische man. Hij huurt haar in als assistente en al snel wordt ze zijn muze en krijgen ze een gepassioneerde affaire. Lee en Man werken overdag samen in hun studio en brengen de nachten door in rokerige cafés en op wilde feesten. Als Miller zich langzaam maar zeker losmaakt van Ray en baanbrekend fotografisch werk verricht, wordt hij gek van jaloezie. 

De debuutroman van de Amerikaanse Whitney Scharer, Het gouden uur (The Age of Light) geeft een verrassend inkijkje in de kunstenaarswereld in het Parijs van de jaren dertig. Bovendien is het een eerbetoon aan een vrouw die altijd in de schaduw van haar beroemde partner is blijven staan. Zo ontwikkelde Miller de zogeheten solarisatietechniek, een fotografisch procedé dat lange tijd aan Man Ray is toegeschreven. Hoewel het boek op gedegen (kunst)historisch onderzoek is gestoeld, is de romance tussen Ray en Miller gefictionaliseerd; waar nodig zijn gaten in de overlevering opgevuld. Dat maakt het behalve een interessant tijdsbeeld ook een ontroerende liefdesgeschiedenis. 

Whitney Scharer, ‘Het gouden uur’, 2019, Nieuw Amsterdam, € 22,99, ISBN 978 90468 24 672 

Lee Miller in Parijs, foto: Jean-Pierre Dalbéra via Flickr