Niet alleen grote steden als Amsterdam (Light Festival) en Eindhoven (Glow) hebben een lichtfestival, maar ook kleinere steden als Gouda timmeren aan de weg op dit gebied. LichtKunstGouda kan jaarlijks op enkele duizenden bezoekers rekenen. Veel bezoekers waarderen vooral het kleinschalige en vaak meer eigenzinnige karakter van de lichtkunstwerken, die grotendeels binnen zijn te bezichtigen. Traditiegetrouw start LichtKunstGouda tijdens het landelijk bekende Gouda bij Kaarslicht (kaarsjesavond) op 14 december en is tot 28 december te zien. Dit is de zevende editie van het lichtkunstfestival en het thema is Kosmos.

Het thema Kosmos verwijst naar de eerste keer, in december precies een halve eeuw geleden, dat een bemand ruimtevaartuig (de Apollo 8) succesvol in een baan om maan zweefde. LichtKunstGouda van Kunststichting Firma Van Drie toont het publiek door middel van 15 lichtkunstwerken onderdelen uit de kosmos, waaronder de maan, zon, planeten, sterren, een ruimtevaartuig of satelliet. Lichtinstallaties, -projecties en -objecten van diverse kunstenaars zijn speciaal voor deze gelegenheid bijeengebracht en te zien op vier locaties in de binnenstad: Jeruzalemkapel, Oude weeshuis, Museumtuin en Firma Van Drie. Allen zijn op korte loopafstand van elkaar te bereiken.

Het evenement is voor bezoekers gratis en wordt voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door sponsors, waaronder GoudApot en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Mede door een bijdrage dit jaar van het Cultuurfonds heeft de organisatie van LichtKunstGouda deze editie een prachtig lichtkunstwerk buiten in de tuin van Museum Gouda kunnen realiseren.

Enkele werken uit het programma uitgelicht:
Paul Baartmans betovert het publiek met zijn ‘Blue Moon’, een projectie van de verschillende gestalten van de maan. In ‘Cycles’ van kunstenaarsduo Joris Strijbos en Daan Johan nemen laserstralen op lichtweerkaatsende objecten ons mee naar in de kosmos zwevende elementen; een meeslepende ruimte waar geluid en beeld samensmelten en we als toeschouwer een bijna hypnotiserende ervaring beleven. Ook Japanse kunstenares Momoko Noguchi brengt met ‘Music of the Spheres’ een samenspel van licht, geluid en beweging in de vorm van een oplichtend en ronddraaiend planetarium. Fotografe Vivian Ammerlaan maakt ons deelgenoot van onbekende plekken waar we ons even in de wonderlijke wereld van de kosmos kunnen wanen. De kinetische installatie ‘Parallel Strata’ van Nicky Assmann en Joris Strijbos toont een ruimtelijke compositie van mechanisch bewegende wezens van licht, waarin het publiek als het ware kan dwalen. Het lijken wel gelande ruimtevaartuigen …

Meer informatie over de deelnemende kunstenaars, het volledige programma en de flyer (pdf) is te vinden op de website: www.lichtkunstgouda.nl
Openingstijden tijdens Gouda bij Kaarslicht op 14 december is van 14.00 – 22.00 uur. Daarna te zien van 15 t/m 28 december, 17.00 – 21.00 uur | gesloten 17 en 25 december. Gratis toegang.

Bron: persbericht Kunststichting Firma Van Drie
Beeld: Parellel Strata, Nicky Assmann & Joris Strijbos.