Lidewij de Koekkoek zal vanaf 1 maart 2022 Ann Demeester opvolgen als algemeen directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem.
De Koekkoek (1963) is sinds 2016 directeur-bestuurder van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Ze zette een nieuwe artistiek-inhoudelijke koers uit, met de focus op Rembrandt als mens en maker. De combinatie van woonhuis, atelier, opleidingsinstituut en kunsthandel in hartje Amsterdam werd het vertrekpunt voor een programma van events, educatieve activiteiten en tentoonstellingen, waaronder ‘Ferdinand Bol & Govert Flinck’ (i.s.m. het Amsterdam Museum) (2018), ‘Rembrandts Social Network’(2019) en ‘Hier. Zwart in Rembrandts tijd (2020)’. De laatste tentoonstelling onder haar leiding opent op 22 januari 2022: ‘Rauw’, met werk van dertien hedendaagse kunstenaars.
Een belangrijke pijler van haar leiderschap was het incorporeren van meer diversiteit en inclusie. Onder haar leiding is in 2018 ook het entreegebied van het museum vernieuwd en zijn diverse ruimtes toegevoegd aan het museum. Daarnaast is de planontwikkeling voor een grote uitbreiding van het museumcomplex afgerond.

Uitdagingen
Lidewij de Koekkoek: “Na ruim vijf enerverende jaren bij Museum Het Rembrandthuis, met grote successen als het Rembrandtjaar 2019 en stevige uitdagingen als de coronacrisis, is dit een mooie nieuwe stap. Museum Het Rembrandthuis en diens medewerkers zullen echter altijd een bijzondere plek in mijn hart behouden. Ik zal het missen om door Rembrandts atelier en woonhuis te lopen en te zien wat een indruk het monumentale pand en de gevarieerde tentoonstellingen maken op bezoekers.”

Bron: persbericht Museum Het Rembrandthuis
Beeld: Lidewij de Koekkoek (foto: Anouk van Kalmthout)