Zaterdag 30 maart was het 75 jaar geleden dat Gerrit Komrij geboren werd. Ter gelegenheid hiervan lanceert het Literatuurmuseum in Den Haag een online tentoonstelling over hem. Een gemaskerd fabeldier laat aan de hand van Komrijs literaire nalatenschap de vele onverwachte kanten zien van de dichter, romanschrijver, criticus, polemist, columnist, toneelschrijver, vertaler, uitgever, tijdschriftredacteur en poëziebloemlezer.

Gerrit Komrij, die door Kees Fens gekenschetst werd als ‘een eenmansbedrijf met een ongekend hoge productie’, droeg in 2010 zijn omvangrijke literaire archief over aan het museum. Hoogtepunten uit deze collectie worden nu getoond in een online expositie. Snuffel door de papieren van Komrijs advocaat. Zie hoe de Scientology-kerk hem probeerde te intimideren. Verbaas je over de nauwkeurigheid waarmee Komrij zijn scheldkanonnades tegen de tv vormgaf. Grinnik vervolgens om Komrijs poging om het beter te doen. Krijg kippenvel van de prachtige liedjes waarvoor Komrij de tekst schreef, en die uitgevoerd werden door Boudewijn de Groot en Huub van der Lubbe. Zie hem worstelen met een flaptekst voor een seksboekje dat uitgegeven werd door Olympia Press, waarvan Komrij de Nederlandse uitgever was…. Het prachtige archief van Komrij biedt een verrassende kijk op het oeuvre van een van Nederlands’ grootste en meest eigenwijze dichters. Uiteraard komen ook zijn gedichten zelf aan bod in deze online tentoonstelling. Hoe ontroerend kan een klein handschrift zijn? Bekijk het op Literatuurmuseum.nl.

Een gemaskerd fabeldier: op zoek naar het Komrij-wezen is nu te lezen op Literatuurmuseum.nl, de digitale dependance van het Literatuurmuseum. Op dit online platform over de Nederlandse literatuur en het literaire erfgoed, worden grote en kleine verhalen uit de literatuur tot leven gebracht aan de hand van de schatten die het museum bewaart. Het platform is opgezet in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW).

Bron: persbericht Literatuurmuseum
Beeld: GerritKomrij, EenGemaskerdFabeldier, Literatuurmuseum