Tijdens de persconferentie van het kabinet van dinsdag 12 januari is, als bekend, een verlenging van de lockdown aangekondigd. Dat betekent dat musea, net als andere instellingen en niet-essentiële winkels, gesloten blijven tot en met 9 februari aanstaande.

De verlenging is volgens de Museumvereniging een begrijpelijke, maar ook teleurstellende uitkomst van de huidige lockdown waarvan iedereen had gehoopt dat het virus weer zou zijn ingedamd. Voor publiek dat snakt naar vermaak en inspiratie is het jammer dat musea nog niet open kunnen en ook voor musea blijft het gemis aan publiek. Er is dan ook behoefte aan een perspectief, op heropening, ook binnen de anderhalve meter en aan duidelijkheid over steun ter overbrugging naar beter tijden na 2021.

Bezoekbeperkende maatregelen nog tot de zomer
De Museumvereniging blijft daarom de oproep aan de Tweede Kamer en aan het kabinet herhalen om te komen tot een routekaart voor de culturele sector. Die kaart moet voorspelbaar maken hoe af te schalen bij bepaalde signaalwaarden, waardoor musea, bibliotheken, (pop)podia en (film)theaters beter kunnen anticiperen op de steeds veranderende omstandigheden. Daarnaast is er grote behoefte aan duidelijkheid hoe musea de coronacrisis kunnen doorstaan. De bezoekbeperkende maatregelen duren hoogstwaarschijnlijk langer voort dan dat de steun is toegezegd (dat is tot 1 juli 2021). En het effect van deze crisis op het publiek om musea te bezoeken op de korte en langere termijn is ongewis. We bepleiten daarom met de Taskforce Culturele en Creatieve sector bij de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en bij het kabinet dat voor het verkiezingsreces duidelijk wordt welke noodsteun vanaf 1 juli beschikbaar komt.

Verschuiving tentoonstellingen en Art Rotterdam
Kunstbeurs Art Rotterdam is verschoven van begin februari naar de zomer. Deze hoogstaande beurs voor hedendaagse kunst vindt nu in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam plaats van 1 tot en met 4 juli 2021.
De grote Rolling Stones-tentoonstelling Unzipped in het Groninger Museum is verlengd t/m 28 maart 2021. Zodra bekend is wanneer het museum weer open mag, volgt meer informatie over de start van de ticketverkoop.
De naar dit voorjaar doorgeschoven solotentoonstelling van Antony Gormley in Museum Voorlinden is wederom verplaatst en staat nu gepland voor de zomer van 2022.
Zie tentoonstellingsagenda museumtijdschrift voor verdere wijzigingen en een actuele tentoonstellingsagenda.

Bron: Museumvereniging, Art Rotterdam, diverse musea
Beeld: Groninger Museum, foto: Siese Veenstra