Het Louvre in Parijs, tot dit jaar ‘s-werelds best bezochte museum, staat aan de vooravond van een grootse revisie. In de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs, in 2023-24, wil het museum zijn elitaire imago afschudden en de vaste collecties voor een breder publiek toegankelijk maken, aldus directeur Jean-Luc Martinez.

Martinez denkt dat het museum, gevestigd in een voormalig koninklijk paleis, intimiderend kan zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen. Hij wil met de vernieuwde presentatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van technieken als story-telling en de uit het theater afkomstige scenografie, laten zien dat de collecties van het Louvre van en voor iedereen zijn. Volgend jaar zal het museum de website vernieuwen, waarbij alle collecties online te zien zijn. Ook streeft het museum in de komende jaren naar langere openingstijden en een grotere hoeveelheid open museumzalen.
Sinds de heropening krijgt het museum aanzienlijk minder toeristen over de vloer. Om meer Franse bezoekers te trekken, introduceert het Louvre een gratis minibezoek voor Parijzenaars van 20 minuten.

Bron: ArtDaily Newsletter
Beeld: Het Louvre gezien vanuit de Tuilerieën (foto: Kimberly Vardeman)