Lucebert-biograaf Wim Hazeu deed jarenlang diepgravend onderzoek naar het gepassioneerde multitalent Lucebert (1924-1994). Hij deed daarbij een schokkende ontdekking: in tot dan toe onbekende brieven, geschreven in de oorlogsjaren, bleek Lucebert aanhanger van het nationaalsocialisme. Deze sympathieën, waarvan Lucebert later ook weer afstand nam, werpen een nieuw licht op de ontwikkeling van hem als mens en als kunstenaar.

Lucebert was een veelzijdig kunstenaar: hij dichtte, schilderde, tekende, was keramist en fotograaf. Het Stedelijk Museum in Amsterdam toont Luceberts werk als eerste tijdens de 1e Internationale tentoonstelling experimentele kunst, later bekend als de Cobra-tentoonstelling. Luceberts bijdrage bestond destijds uit gedichten. Ook met zijn beeldende werk was Lucebert geregeld in het Stedelijk te zien. Doordat opeenvolgende directeuren en conservatoren zijn werk aankochten, bezit het Stedelijk een enorme Lucebert-collectie. Naast 976 werken, heeft het museum ook een uitgebreid archief. Enkele van zijn werken zijn te zien in de collectiepresentatie Stedelijk Base, die eind 2017 is geopend.

Voor het Stedelijk Museum ging het nieuws gepaard met begrijpelijk ongemak. Moet het museum wel een ‘foute’ kunstenaar presenteren? En hoe wil het Stedelijk in de toekomst met het werk van Lucebert omgaan? Zondag 11 februari wordt in het Stedelijk Museum Amsterdam de bijna 1.000 pagina’s tellende biografie gepresenteerd van kunstenaar en dichter Lucebert. Vanwege de onthulling is de boekpresentatie gekoppeld aan een debat. Daarbij gaan Margriet Schavemaker (Hoofd Educatie, Interpretatie en Publicaties van het Stedelijk), Emile Schrijver (directeur Joods Historisch Museum) en Marcel Möring (schrijver) in gesprek over de betekenis van de onthullingen en over hoe we Luceberts werk voortaan moeten wegen.

Programma zondag 11 februari
15.00   Inloop
15.10   Welkom | Suzanna Héman (assistent-conservator bij het Stedelijk Museum en beheerder van het Lucebert-archief)
15.15   Audiofragment: Lucebert leest gedicht
15.25   Talk | Suzanne Holtzer (hoofdredacteur Nederlandse fictie bij uitgeverij De Bezige Bij)
15.30   Inleiding | Wim Hazeu (schrijver, journalist  en biograaf)
15.55   Uitreiking eerste exemplaar biografie Lucebert aan Remco Campert (dichter, columnist en schrijver)
16.00   Muzikale hommage aan Lucebert | Theatergroep Flint
16.15   Gesprek Margriet Schavemaker (Hoofd Educatie, Interpretatie en Publicaties Stedelijk Museum Amsterdam), Emile Schrijver (directeur Joods Historisch Museum) en Marcel Möring (schrijver)
16.40   Einde programma

Tickets kunnen via deze link worden gekocht.

Bron en beeld: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam