Hoe ervaart u kunst? Kijkt u ernaar? Luistert u ernaar? Ruikt u eraan? De manier waarop wij kunst ervaren lijkt vanzelfsprekend te zijn: via de ogen.

In ‘Beeldspieker’ laat Ferry Molenaar, tot voor kort podcastmaker bij de KRO-NCRV, de luisteraar op een heel andere manier naar kunst kijken, namelijk via de oren. Molenaar is blind en ervaart kunst daardoor anders dan zienden. Hij gaat in gesprek met medewerkers van diverse culturele instellingen en laat ze een object of ruimte zo beschrijven dat iemand die het werk niet ziet, zich er toch een beeld van kan vormen. Zo beschrijft hoofd collecties Doede Hardeman in ‘Kunstmuseum – Jongens op Vastenavond’ van 7 juli 2021 het gevoel dat dit onlangs verworven schilderij van de Duitse expressionist Gabriele Münter bij hem oproept: alsof je in het donker in een stil sneeuwlandschap staat.

Gabriele Münter, ‘Jongens op Vastenavond’, 1911, Kunstmuseum Den Haag/schenking The Ekard Collection, ter nagedachtenis en ter ere van Henry en Erica Drake

Stoel van geweien
In het eerste seizoen luistert Molenaar in acht Haagse musea, naast het Kunstmuseum onder meer ook in Museum Beelden aan Zee en Escher in Het Paleis. In het tweede seizoen is hij op bezoek bij zeven Gelderse kastelen, waaronder kasteel Doorwerth en kasteel Rosendael. In elke aflevering staat een ruimte of vertrek centraal. Zo laat Manon Talsma, medewerker Gelders landschap en kastelen, Molenaar in kasteel Rosendael voelen aan een stoel van hertengeweien en neemt zij hem mee in de toren waar het merkbaar kouder is dan in de rest van het kasteel. Aangename luisterkost voor in de trein of onder het koken.

U kunt de podcast luisteren via beeldspieker.nl, maar ook via via Spotify, Apple Podcast of Google podcasts.

Hoofdbeeld: Kasteel Rosendael in Rozendaal