20 maart 2023

In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 28: Chagalls uitbundige bloemen in Mediterraan daglicht.

Marc Chagall, ‘Bouquet près de la fenêtre’, 1959-60

Het overvloedige Mediterrane daglicht golft de blauwe kamer in, met in de stralende hoofdrol een vaas vol uitbundig bloeiende bloemen. Tegelijkertijd gebeurt er van alles in de marges van het schilderij. Op de voorgrond beeldde Chagall zichzelf af, samen met Valentina brodsky, zijn tweede vrouw. Helemaal linksboven in de hoek zweeft Bella Rosenfeld, zijn eerste vrouw en de liefde van zijn leven, als een geest boven het tafereel. Wie goed kijkt ziet ook St. Paul de Vence vanuit de verte opdoemen, het kunstenaarsdorp aan de Franse Riviera waar Chagall bevriend raakte met Henri Matisse. Verwijst het motief van het open raam, waarmee Matisse beroemd is geworden, naar deze vriendschap?

Vorige week werd www.marcchagall.com gelanceerd door de Association des Amis de Marc Chagall. De website uitnodigt uit tot eindeloos ronddwalen in zijn werk, gesorteerd op thema, kleur, materiaal, atelier en wat al niet meer.