6 maart 2023
In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 26: Jeanne Bieruma Oostings krachtige portret van Jan Toorop.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, aanstaande woensdag, dit bijzondere portret van de kunstenaar Jan Toorop, in 1923-24 geschilderd door Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Bieruma Oosting beleefde afgelopen zomer een heuse revival, met maar liefst vier tentoonstellingen tegelijk. In het Stedelijk Museum Amsterdam hangt in de nieuwe vaste opstelling dit krachtige schilderij. Jan Toorop wordt doorgaans als Nederlandse symbolist gezien, maar hij was van gemengde komaf. Hij werd in 1858 geboren in Purworejo, op Java, uit een Noors/Javaanse vader en een Brits-Indisch/Chinese moeder. In het portret dat Bieruma Oosting van haar oudere vakgenoot maakte, zijn zijn oosterse komaf en donkere huidskleur duidelijk te zien. In 1952 schonk zij dit schilderij aan het Stedelijk Museum.
Bijzonder om op Internationale Vrouwendag een portret uit te kiezen van een man, wetende dat Jeanne Oostings prachtige vrouwen heeft geschilderd.
Gemiste kans dus.
Dit schilderij was afgelopen zomer te zien in de buitententoonstelling ”Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag”. Jeanne heeft les gehad van Jan Toorop en later was ze ook bevriend met Charley Toorop, de dochter van Jan. Bij deze tentoonstelling in Beetsterzwaag waren ongeveer 100 opo doek geprinte werken van Jeanne te zien, waarvan de meeste op ware grootte afgedrukt. Jeanne Bieruma Oosting kwam regelmatig in Beetsterzwaag, omdat eerst haar grootvader (Reinhard van Harinxma thoe Slooten) en daarna haar ouders op landgoed Lauswolt woonden. Vandaar deze tentoonstelling in Beetsterzwaag.