Van 24 oktober t/m 6 november 2022 is Koninklijk Theater Carré Amsterdam de thuisbasis van ’s werelds bekendste performance artist Marina Abramović. Abramović brengt maar liefst twee verschillende performanceprojecten. De eerste, ‘No Intermission’, is een co-creatie tussen Carré en het Marina Abramović Institute. De tweede is de Nederlandse première van de performance-opera ‘7 Deaths of Maria Callas’.

'7 Deaths of Maria Callas' door Marina Abramovic, foto: Marco Anelli

No Intermission

“There are so many different forms of art, performance is one of the most difficult, the most immaterial, and the most real.”
– Marina Abramović

In een unieke samenwerking met Marina Abramović en haar Institute presenteert Koninklijk Theater Carré van 24 t/m 30 oktober ‘No Intermission’. Een 7-daagse performance art experience met nieuw werk van internationale gerenommeerde performance artists. Abramović zelf zal tijdens ‘No Intermission’ dagelijks een speciaal voor Carré aangepaste versie van haar beroemde Abramović Method presenteren en leiden voor publiek.

Marina Abramović en haar instituut cureren samen met theater Carré tien internationaal gerenommeerde performance artists. Zij nodigen het publiek uit om direct en op verschillende manieren te participeren in de performance zelf. Daardoor vervagen de grenzen tussen performer en publiek en functioneert het hele theater als een collectief. Alle ruimtes in Carré worden gebruikt: de piste, de kelder, de foyer, de gangen en de cafés. Het publiek wordt uitgenodigd om vrij door de ruimte te bewegen om de werken te ervaren. Elke dag zijn alle kunstenaars aanwezig met een performance, waarbij dagelijks een wisselende artiest in de spotlight staat.

7 Deaths of Maria Callas
Van 4 t/m 6 november is in Carré de performance-opera ‘7 Deaths of Maria Callas’ van Abramović te zien. Op het snijvlak van opera, performance- en videokunst brengt ‘7 Deaths of Maria Callas’ een eerbetoon aan de erfenis van de Grieks-Amerikaanse sopraan. Zeven van haar sterfscènes uit haar meest iconische rollen, waaronder Tosca, Carmen en Madam Butterfly, worden opnieuw geïnterpreteerd. De “laatste” dood is van Callas zelf.
Abramović werd al op jonge leeftijd geraakt door overeenkomsten tussen Callas en haarzelf als jonge kunstenaars. Beiden hadden ingewikkelde relaties met hun moeders en beiden leden aan gebroken harten.

‘7 Deaths of Maria Callas’ ging in première in 2020 bij de Bayerische Staatsoper in München en reisde sindsdien naar de Opéra National de Paris, de Griekse Nationale Opera in Athene, de Deutsche Oper Berlin en Real Teatro San Carlo in Napels. Na Carré wordt ‘7 Deaths’ in maart 2023 opgevoerd in Barcelona.

Marina Abramović
Sinds het begin van haar carrière in Belgrado in de vroege jaren zeventig, speelt Marina Abramović een pioniersrol in de performancekunst. Enkele van de belangrijkste werken in het genre zijn van haar hand. Door haar fysieke en mentale grenzen te verkennen, heeft ze pijn, uitputting en gevaar doorstaan ​​in haar zoektocht naar emotionele en spirituele transformatie.

Abramović ontving de Gouden Leeuw voor beste kunstenaar op de Biënnale van Venetië in 1997. In 2010 had ze haar eerste grote Amerikaanse retrospectief en trad ze meer dan 700 uur op in “The Artist is Present” in het Museum of Modern Art in New York. Ze richtte het Marina Abramović Institute (MAI) op, een platform voor immaterieel en langdurig werk om nieuwe mogelijkheden te creëren voor samenwerking tussen denkers van alle vakgebieden.

Tickets
Tickets voor ‘No Intermission’ en ‘7 Deaths’ via www.carré.nl.

Beeld en bron: Koninklijk Theater Carré