Het Mauritshuis heeft een portret verworven van Jakob Omphalius, geschilderd door Bartholomäus Bruyn de Oude. Daarmee komt een bruidspaar weer bij elkaar dat bijna 125 jaar geleden op een veiling van elkaar werd gescheiden. De Keulse schilder Bruyn vereeuwigde Jakob en zijn verloofde Elisabeth Bellinghausen, kort voor hun huwelijk in 1539, op twee panelen die samen een tweeluik vormen. Elisabeth raakte haar man -dat wil zeggen het portret van haar man- kwijt in 1896, toen het tweeluik werd geveild in Londen. Haar portret kwam in 1912 terecht in de collectie van het Rijksmuseum, dat het in 1951 in langdurig bruikleen gaf aan het Mauritshuis.

De aanwinst van het paneel is een belangrijke aanvulling voor het Nederlands openbaar kunstbezit omdat het herenigde paar de Noord-Europese portretkunst op het allerhoogste niveau laat zien. Het portret van Jakob Omphalius kon dit voorjaar worden aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Schorer Romeijn Grothe Fonds en haar Themafonds Middeleeuwen en Renaissance) en een particulier.

Bron: persbericht Mauritshuis
Beeld: Bartholomäus Bruyn de Oude, verlovingsportretten van Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen, ca. 1538-39, respectievelijk collectie Mauritshuis en Rijksmuseum