In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 36: de grote graszode van Albrecht Dürer uit 1503. Want de aandacht van kunstenaars voor de biodiversiteit is niet van vandaag of gisteren.

Grote kans dat je er niet stil bij hebt gestaan, maar de week van 22 mei is de Week van de Biodiversiteit. Ook in de kunst een hot item; zo maakt de Spaanse Cristina Lucas schilderijen met elementen waaruit ook het menselijk lichaam is opgebouwd, zoals jodium, calcium en ijzer. Zie hier een recensie van haar huidige tentoonstelling in Museum Kranenburg.
Maar de aandacht van kunstenaars voor de verscheidenheid van de natuur is niet van vandaag of gisteren. In 1503 penseelde Albrecht Dürer een aquarel van een graszode, die ruim vijf eeuwen later nog steeds fascineert. In een ogenschijnlijk simpel hoopje gras zijn bij nadere beschouwing onder meer – let wel, onder meer – weegbree, grote weegbree, kropaar, ereprijs, duizendblad, madeliefje en paardenbloem te onderscheiden. Als dat niet biodivers is.
Wat een prachtige grassoorten heeft deze 16e eeuwse kunstenaar geschilderd. Ik ben alleen bang dat als we niet in staat zijn om de stijging van het klimaat te beperken deze grassoorten er over 100 jaar niet meer zijn.