Amsterdam, 30 maart 2022

Nederlandse musea schieten voormalige Hermitage te hulp na breuk met Rusland

Het Rijksmuseum leent ‘Het melkmeisje’ (ca. 1660) van Johannes Vermeer voor zes weken uit aan het museumcomplex aan de Amstel, voorheen de Hermitage. Na de breuk van het museum met Rusland, en het voortijdig sluiten van de lopende tentoonstelling, gaat het museum voorlopig verder onder de naam Dutch Heritage Amsterdam.

‘Het melkmeisje’ bijt het spits af van een vijfdelige serie focustentoonstellingen, waarbij telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie centraal staat. ‘Het melkmeisje’ is aan de Amstel te zien vanaf vrijdag 1 april tot en met zondag 15 mei 2022. Het werk behoort tot de publiekslievelingen van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend.

Directeur Annabelle Birnie: “Dit is een fantastische en ontzettend genereuze geste. De deuren van onze vleugel gaan weer open.”

Welk werk na ‘Het melkmeisje’ te zien zal zijn, wordt een paar dagen voor de laatste dag van deze eerste focustentoonstelling bekendgemaakt. Na de zomer komt het museum met een nieuwe programmering. Het museum bezint zich nu op zijn toekomst voor de lange termijn.

Steun
De wereldberoemde Vermeer wordt op een unieke wijze in het 17de-eeuwse gebouw aan de Amstel geëxposeerd. Met aandacht voor een scala aan aspecten: van technische details en het iconische kleurgebruik van de meester tot muziek en geur uit die tijd. Ook is er aandacht voor de kunstenaar en de historische achtergronden.

Hoofddirecteur Rijksmuseum, Taco Dibbits: “Gezien de acute situatie die is ontstaan na de breuk met Rusland, vinden wij het vanzelfsprekend om ons collegamuseum te steunen. Daarom hebben we besloten om een van de topstukken van het Rijksmuseum, ‘Het melkmeisje’ van Vermeer, uit te lenen.”

Nu te zien aan de Amstel
Er zijn momenteel diverse tentoonstellingen en activiteiten in het museumgebouw. Het Amsterdam Museum toont een geheel nieuwe collectiepresentatie over de bekende en minder bekende geschiedenis van de stad onder de naam ‘Panorama Amsterdam’. Museum van de Geest presenteert de tentoonstellingen ‘Democracy’ en ‘For the Love of Art’. Ook is er een presentatie met kinderkunst te zien. In de binnentuin van het museum is er iedere zaterdag een markt met verse en lokale producten.

Beeld: Johannes Vermeer. ‘Het melkmeisje’, ca. 1660, collectie Rijksmuseum, Amsterdam
Bron: Persbericht Dutch Heritage Amsterdam