De Menkemaborg in Uithuizen gaat op 1 april, Paaszondag, weer open voor bezoekers. Door de herstelwerkzaamheden, als gevolg van de aardbevingen, gaat de borg een maand later open dan normaal. In de gang zijn nu geen scheuren meer te zien. De kamers zijn vervolgens door de eigen medewerkers schoongemaakt en heringericht voor het nieuwe thema ‘De Menkemaborg: sfeervol verlicht in de achttiende eeuw en nu’. In april en mei zijn ook de historische tulpen, niet alleen op zeventiende-eeuwse aquarellen, maar ook in de formele tuin te bewonderen.

Voor bezoekers van nu lijkt het of de tijd stil heeft gestaan en de Menkemaborg er in de achttiende eeuw zo heeft uitgezien. Dat is ook het doel van de volledig ingerichte kamers, de stijlvolle tuinen en de manier van presenteren ‘alsof de bewoners even weg zijn’. Hoe was de verlichting in de achttiende eeuw? Het is nu moeilijk voor te stellen, want wij zijn gewend dat alles op elk moment van de dag verlicht kan worden. In de achttiende eeuw was daglicht het belangrijkste licht. Voor de avond was er, voor rijke mensen, kaarslicht of licht door een olielamp. Hiervan is een keur aan voorbeelden te zien in de kamers. Informatie wordt gegeven over deze verlichting, maar ook over de invloed van het licht op de manier van inrichten. Aanleiding is de nieuwe verlichting door middel van LED-spots, niet alleen sfeervoller, maar ook veiliger voor de collectie en duurzamer. Wie meer wil horen over de sfeervolle verlichting toen en nu, kan zich opgeven voor een lezing op woensdagochtend 25 april.

In het voorjaar bloeien de stinsenplanten op de singel. In de formele tuin bloeien de historische tulpen en in de borg hangen zeventiende-eeuwse aquarellen met tulpen, geschilderd door Margareta de Heer. In het interieur is op allerlei manier de tulp als afbeelding terug te vinden.

De Menkemaborg is op beide paasdagen open van tien tot vijf uur. Open tot en met september op dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. In de maanden juli en augustus ook op maandag open! Van oktober tot en met december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur.

Bron en beeld: Persbericht Menkemaborg