Na 90 jaar zijn de portretten van het echtpaar Cornelis ‘Cees’ Bergman en Elisabeth ‘Betsy’ Bergman-Cavalini tijdelijk herenigd in het Mondriaanhuis. Zij werden aan het begin van de twintigste eeuw geschilderd door Piet Mondriaan. Cees en Betsy Bergman zijn in de loop van de tijd terecht gekomen in twee verschillende privécollecties, maar nu tijdelijk weer samen in het museum in Amersfoort. 

In 1901 gaf Cees Bergman (1867-1947) Mondriaan de opdracht om het portret van zijn aanstaande bruid Betsy te schilderen als cadeau voor hun huwelijk. Cees Bergman was succesvol koffiehandelaar, vrijmetselaar, zondagsschilder, vriend en mecenas van Piet Mondriaan. De twee kenden elkaar via de bloeiende kunstwereld in Amsterdam. Cees kreeg schilderles van Piet en kocht samen met zijn zus Anna ruim twintig werken van de kunstenaar, waaronder portretten van zijn gezin. 

Het portret van Betsy Bergman werd in 2018 als een authentieke Mondriaan ontdekt bij de taxatie van een inboedel in Zandvoort. Belangrijk bewijs dat het werk inderdaad van de hand van Mondriaan is, vormde een foto van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Op deze foto zie je een ongeveer 29-jarige Piet Mondriaan voor een ezel waarop het portret van Betsy Cavalini te herkennen is. De foto is oorspronkelijk afkomstig uit het archief van Mondriaans goede vriend en collega-schilder Simon Maris (1873-1935). De Stichting Schone Kunsten gaf diens archief in 1998 rond 1900 in langdurig bruikleen aan het RKD. Onlangs speelde deze foto ook een rol bij de ontdekking van een stilleven van Mondriaan in het programma Tussen Kunst & Kitsch.

De portretten van echtpaar Bergman en andere vroege werken van Piet Mondriaan (18 in totaal) zijn vanaf 14 maart te zien in het Mondriaanhuis.

Bron: persbericht Mondriaanhuis
Beelden: Mondriaan, Cornelis Bergman, ca. 1908, privécollectie (links); Piet Mondriaan, Portret van Elisabeth Sophia Maria (Betsy) Bergman – Cavalini (1873-1933), 1901, collectie Paul en Lex van Doorn, erven van Helena Antonia Petronella Cavalini (rechts)