Op het Gemeentehuis van Zeist heeft cultuurwethouder Marcel Fluitman vrijdag 20 december de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de Selfieportretprijs. Moos Boeke won de eerste prijs, Babette Heijnen de tweede en Josquin van Elburg de derde. Een eervolle vermelding ging naar Daniël van Meulenbroek. De winnaars ontvangen elk een geldbedrag (resp. €250, €100 en €50) en een museumjongerenkaart. De Selfieportretprijs is een initiatief van de Nederlandse Portretprijs (DNP) om jongeren van 12 t/m 18 jaar te interesseren in portretkunst.

Tentoonstelling
De tentoonstelling van de jonge kunstenaars hing anderhalve maand in de gangen van het Gemeentehuis. Fluitman memoreerde dat deze prijsuitreiking – georganiseerd door DNP in samenwerking met de Gemeente Zeist en KunstenHuis De Bilt & Zeist – een feestelijke afsluiting vormde van de zeer succesvolle tentoonstelling Het Portret in Slot Zeist. Deze tentoonstelling, die goed bezocht werd door omringende scholen, was ook een uitstekende stimulans voor jonge talentvolle portretschilders.

Selfieportretwedstrijd
Jongeren van 12 tot en met 18 deden mee door een impressie van een selfie in te sturen: getekend, geschilderd of gefotoshopt. De jury, bestaande uit Tom Gijsen (beheerder Slot Zeist), Marcel Fluitman en DNP-jurylid Harriet Stoop, was verrast door de originaliteit en kwaliteit van de 150 ingezonden werken. Van het zelfportret van Moos vond de jury: “De kunstenaar gebruikte een hele knappe techniek, met veel gevoel voor kleur, op een afstand bekeken veel diepte en van dichtbij een bijzondere toets!” En over Babette haar frontaal getekende portret: “Prachtig licht! Mooie lijnvoering, sterk in haar eenvoud!” Over Josquin als kunstenaar achter zijn ezel: “Evenwichtige compositie, heel persoonlijk handschrift en mooi van sfeer.”

Gevraagd aan Moos Boeke naar het hoe en waarom van zijn deelname zegt de 16-jarige Amsterdammer: “Ik schilder op school voor het vak Kunst, maar ook thuis op mijn kamer, met een ezel voor het raam. Behalve olieverf schilderen, teken ik digitaal, of met potlood en pen.” Een zelfportret had hij nog nooit gedaan: “Nee, dat was best een opgave! Ik merkte dat ik helemaal niet zo goed wist hoe ik eruitzie. Door te schilderen leer je anders te kijken. In de spiegel bekijk je jezelf heel anders, de verhoudingen in je gezicht en de kleuren. Dan ken je jezelf een stukje beter.” En wat gaat hij met €250 doen? “Olieverf en canvas kopen!” Gaat hij door met schilderen? “Ik droom er wel van naar de Rietveld te gaan”.

Bron: persbericht Stichting De Nederlandse Portretprijs
Beeld: Vlnr: DNP-voorzitter Saskia Koppelaars, cultuurwethouder Marcel Fluitman, Daniël van Meulenbroek (eervolle vermelding), Babette Heijnen, Moos Boeke en Josquin van Elburg.