Tijdens de persconferentie van 13 oktober werd duidelijk dat musea open mogen blijven voor publiek (uit de eigen regio). Naast met name voortzetting en intensivering van huidige maatregelen zijn er enkele aanvullende maatregelen.

Landelijke maatregelen gaan in op 14-10-20 om 22:00 uur
Nieuwe maatregel: niet medische mondkapjes worden voor iedereen vanaf 13 jaar in publieke ruimten, zoals musea, verplicht;
Nieuwe maatregel: horeca wordt volledig gesloten, ook als die in het museum zit (en niet vanaf buiten toegankelijk is);
Reservering vooraf, online of telefonisch, blijft verplicht;
Voor bijeenkomsten en evenementen gold al een maximum van 30 personen binnen en 40 personen buiten (in beide gevallen exclusief personeel), inclusief verplichte reservering én vaste zitplaats.

De volksgezondheid staat voorop; het is daarbij mogelijk publiek op een veilige manier te blijven ontvangen. De afgelopen periode is het online aanbod van musea weliswaar sterk ontwikkeld en publiek is er bekender mee geraakt, maar er gaat niets boven de zintuiglijke ervaring van een fysiek museumbezoek. De Museumvereniging is het kabinet dan ook dankbaar voor de extra steun aan cultuur, zowel qua middelen als qua mogelijkheden die worden geboden binnen het coronabeleid. Daarmee erkent ook het kabinet het belang van musea voor de samenleving.

Bron: Nieuwsbericht Museumvereniging
Beeld: Net geopend Street Art Museum in Amsterdam-Noord (foto: Dolores de Jong)