De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, raken ook de culturele sector hard. Culturele instellingen hebben noodgedwongen de deuren moeten sluiten. Om ervoor te zorgen dat zij in contact kunnen blijven met hun publiek, heeft de BankGiro Loterij de podcast ‘Topstukken’ ontwikkeld. In de podcast vraagt Albert Verlinde, ambassadeur van de cultuurloterij, experts van musea, theaters en andere instellingen naar hun meest opmerkelijke objecten en de verhalen daarbij.

De afleveringen van ‘Topstukken’ zijn voor iedereen kosteloos beschikbaar vanaf 28 april 2020, via de reguliere podcastplatformen zoals Spotify en Apple Podcasts. In de eerste afleveringen staan achtereenvolgend Naturalis, Het Concertgebouw en het Frans Hals Museum centraal. Daarna verschijnt er elke week op dinsdag een nieuwe aflevering, in elk geval tot juni. Op het programma staan onder meer het Nederlands Fotomuseum, het Fries Museum, het Rijksmuseum en het Spoorwegmuseum.

Albert Verlinde spreekt kunstexperts
Samen met Albert Verlinde heeft de loterij de afgelopen weken de podcast ‘Topstukken’ ontwikkeld. Curatoren en andere experts delen met Albert Verlinde de bijzondere verhalen die schuilgaan achter hun ‘topstukken’. Albert Verlinde: “Als groot cultuurliefhebber vind ik het verdrietig dat veel van de prachtige cultuur in ons land maandenlang niet toegankelijk is. Ik hoop dat we via deze podcast iedereen in Nederland kunnen blijven inspireren.”

Loterij helpt cultuur toegankelijk te houden
De BankGiro Loterij steunt sinds 1961 organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Dit doet de loterij vanuit de overtuiging dat cultuur kwetsbaar is en bescherming verdient. Dankzij de deelnemers kan de loterij jaarlijks een financiele bijdrage doen. Dit jaar ging er 84,3 miljoen euro naar 77 culturele organisaties. “Door deze crisis is dat relevanter dan ooit,” zegt Geert Friebel, Hoofd Marketing & Partnerships BankGiro Loterij. “Toen duidelijk werd hoe zwaar dit de culturele sector treft, zijn wij meteen gaan nadenken hoe wij onder deze ongekende omstandigheden instellingen extra kunnen helpen. Hopelijk biedt deze podcast wat extra steun om toegankelijk te blijven en mensen te blijven inspireren.”

Podcast voor iedereen toegankelijk
‘Topstukken’ is kosteloos te beluisteren via bankgiroloterij.nl/podcast en alle reguliere podcastplatformen, zoals Spotify en Apple Podcasts. Meer informatie is te vinden op bankgiroloterij.nl/podcast.

Bron: persbericht BankGiro Loterij
Beeld: S. van Balveren