Omdat Museum Arnhem honderd jaar is geworden, trakteert het museum de stad op een serie muurschilderingen in diverse wijken. De tweede schildering is voltooid aan de Voetiuslaan in de wijk Het Broek. Het schilderij Stilleven met cello (1924) van Raoul Hynckes, uit de collectie van Museum Arnhem, is hier nu op enorm formaat te zien. De keuze voor dit werk is in samenspraak met inwoners uit de buurt gemaakt.

Jelle Bouwhuis, conservator moderne kunst bij Museum Arnhem kan zich goed vinden in de keuze van de buurt: “Het werk van Hynckes uit 1924 past perfect op deze muur, met de steel van de cello die doorloopt in de schoorsteen van het pand. Er is een aantal herkenbare voorwerpen te zien zoals de cello, fruitschaal en glazen die vanuit een iets ander perspectief zijn weergegeven dan het tafelblad waar ze op staan. Hynckes beheerst de gedetailleerde schilderstijl perfect en is een kernkunstenaar in de collectie magisch realisme van Museum Arnhem.”

Enorme muurschilderingen
De reproductie is gerealiseerd door schildercollectief De Strakke Hand. Eerder beschilderden zij al een gevel aan de Utrechtsestraat, ‘Wilma met kat’ van Carel Willink. Komende maanden worden nog meer muurschilderingen gerealiseerd in Arnhem. In deze video  is te zien hoe het maken van zo’n grote muurschildering in zijn werk gaat.

Heropening voorjaar 2022
Met deze traktatie wil het museum de banden met de stad aanhalen in een tijd waarin de inwoners van Arnhem de collectie en het museum moeten missen wegens een grootscheepse verbouwing. In het voorjaar van 2022 opent het hernieuwde Museum Arnhem zijn deuren. Natuurlijk is het echte ‘Stilleven met cello’ dan ook weer te zien. De verbouwing is live te volgen via museumarnhem.nl/nieuwbouw.

Deze muurschildering kwam tot stand in samenwerking met woningbouwvereniging Volkshuisvesting.

 

Bron: persbericht Museum Arnhem

Beeld: ‘Stilleven met cello’, naar Raoul Hynckes, Arnhem (foto: Robert Oosterbroek)