De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de vernieuwing van Museum Arnhem. Op vrijdag 4 december bereikt de verbouwing/uitbreiding van Museum Arnhem een spannend en uniek moment: de nieuwe vleugel van het museum wordt via een schuifbaan over de stuwwal geschoven. Door een techniek uit de bruggenbouw zweeft aan het einde van de dag een forse overstek van ruim 11 meter boven de helling. Deze techniek is nog niet eerder toegepast in de bouw. De nieuwe vleugel hangt straks precies boven de plek waar de Rijn en de heuvels van de Veluwe elkaar ontmoeten. Een echte cliffhanger!

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Ons prachtige museumgebouw was nodig toe aan een grondige renovatie. Deze gelegenheid hebben we aangegrepen om een vernieuwing door te voeren waardoor de collectie op een hedendaagse manier kan worden getoond en gebruikt. Daarbij benadrukken we de bijzondere plek waar het museum ligt zodat bezoekers zowel in het museum als in de toekomstige museumtuin kunnen genieten van kunst en natuur. We kijken uit naar de spectaculaire vergezichten die straks te zien zullen zijn vanuit de nieuwe vleugel.”

Live uitzending
Wegens coronamaatregelen kunnen er helaas geen kijkers worden toegelaten en zal het zicht op de bouw die dag worden afgeschermd. Toch kan iedereen dit bijzondere moment in de bouw van Museum Arnhem op 4 december wel volgen via een live uitzending op www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl. Museum Arnhem, de gemeente en aannemer Rots Bouw vertellen in deze uitzending over de voortgang van de werkzaamheden aan de Utrechtseweg. De architect legt zijn visie op deze bijzondere nieuwbouw uit en iedereen krijgt een exclusief kijkje achter de schermen.

Het Museum Arnhem Nieuws begint op 4 december om 08.30 uur. De volgende uitzending is om 11.30 uur en de laatste uitzending is om 14.30 uur. De uitzendingen zijn via de website ook terug te kijken. De ontwikkelingen zijn tot ongeveer 15.00 uur te volgen.

Unieke techniek op steile helling
Centimeter voor centimeter worden vanaf 4 december de nieuwe museumzalen van Museum Arnhem via een speciale constructie op hun definitieve plek geschoven. Deze unieke bouwtechniek wordt ingezet vanwege het bouwen op deze voor Nederlandse begrippen zeer steile en kwetsbare helling. De nieuwe vleugel is straks goed zichtbaar vanaf zowel de bovenkant, Utrechtseweg, als vanaf de Rijn, Onderlangs.

Geen steigers
Er zou een enorme steigerconstructie nodig zijn voor de vijftien meter uitkraging. De druk die hierdoor ontstaat, kan de stabiliteit van de stuwwal aantasten. Daarom is er gekozen voor het uitschuiven van de nieuwbouw. De schuifoperatie vindt plaats onder leiding van specialist CT De Boer en belooft het spektakelstuk te worden van het project. Als de bovenbouw 11,4 meter naar buiten steekt, zit het eerste deel van het traject erop. Rots Bouw bouwt vervolgens het tweede deel van de bovenbouw, als een soort contragewicht. Daarna wordt de nieuwbouw nog eens 4,8 meter verder geschoven. Dat zal naar verwachting voor de kerst gebeuren.

(Ver)bouw Museum Arnhem
Museum Arnhem verbouwt en breidt uit. In het museumgebouw komt een nieuwe vleugel met een prachtig uitzicht op Arnhem en het uiterwaardenlandschap. De vleugel is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. In het ontwerp is een grondige renovatie en vernieuwing meegenomen van het huidige gebouw; oorspronkelijk een herensociëteit uit 1873 en later in gebruik genomen als museum. Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.

Bron en beeld: Persbericht Museum Arnhem