Omdat Museum Arnhem 100 jaar is geworden, trakteert het museum op een serie van muurschilderingen in diverse Arnhemse wijken. Aan de Utrechtseweg 54 heeft schilderscollectief De Strakke Hand de eerste schildering voltooid. Daar is nu één van de publiekslievelingen uit de collectie van het museum levensgroot te zien: Wilma met Kat van Carel Willink. Met deze traktatie wil het museum de banden met de stad verder aanhalen en verdiepen in een tijd dat de inwoners van Arnhem de collectie en het museum moeten missen wegens een grootscheepse verbouwing. 

“De Utrechtsestraat is een voor de hand liggende plek voor de muurschildering omdat deze op de directe route ligt tussen het centraal station en het museum. Het is een locatie die vraagt om een klassiek en herkenbaar kunstwerk uit de collectie van Museum Arnhem. We hebben gekozen voor een werk van Carel Willink, een van de bekendste moderne kunstenaars in Nederland. Bovendien is ‘Wilma met kat’ een heel invoelend schilderij en voor iedereen herkenbaar: een vrouw die op liefdevolle wijze haar kat vasthoudt. Willink heeft de huid van zijn vrouw, haar vest en vooral ook de vacht van de kat op sublieme wijze geschilderd. Door het gigantische formaat op deze gevel gaat ook de achtergrond fraai meewerken, dankzij het sterke perspectief van de zuilengalerij die Willink aan dit portret heeft toegevoegd. Door deze muurschildering zullen bezoekers Museum Arnhem al tegenkomen nog voordat zij het museumgebouw zelf zien!” aldus Jelle Bouwhuis, conservator moderne kunst, Museum Arnhem

Wilma met kat en andere meesterwerken van Museum Arnhem te zien in Breda
Omdat Museum Arnhem is gesloten vanwege renovatie en uitbreiding, reist een selectie van werken uit de collectie rond tot 2022. Zodra de musea weer open mogen is Wilma met kat te zien in het Stedelijk Museum Breda tijdens de tentoonstelling Realisten, Meesterwerken uit Museum Arnhem.

(Ver)bouw Museum Arnhem
Museum Arnhem verbouwt en breidt uit. In het museumgebouw komt een nieuwe vleugel met een prachtig uitzicht op het centrum van Arnhem en het uiterwaardenlandschap. De vleugel is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. In het ontwerp is een grondige renovatie en vernieuwing meegenomen van het huidige gebouw: oorspronkelijk een herensociëteit uit 1873 en later in gebruik genomen als museum. Het museum opent naar verwachting in het voorjaar 2022 de deuren weer voor publiek. De verbouwing is live te volgen via museumarnhem.nl/nieuwbouw.

Bron: Persbericht Museum Arnhem
Beeld: Muurschildering ‘Wilma met Kat’ van De Strakke Hand, foto: Marlies Spijker