Museum Boijmans Van Beuningen heeft met tevredenheid kennis genomen van de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam vandaag in een zaak waarin zes erven van de in 1941 overleden verzamelaar Franz Koenigs het museum op 11 oktober vorig jaar hebben gedagvaard. De rechtbank wees in haar vonnis hun claim dat zij eigenaar zouden zijn (gebleven) van drie tekeningenalbums, acht betekende incunabelen en elf losse tekeningen af.

De eisers stelden dat de betwiste kunstwerken behoren tot een afzonderlijke bruikleen uit 1935. Zij stelden dat er nog altijd een bruikleenovereenkomst van kracht is en vorderden in de zaak een verklaring voor recht. De rechtbank heeft hen daarin ongelijk gegeven.

Boijmans-directeur Sjarel Ex hoopt dat de afwijzing van de eis van een beperkte groep nazaten/erven onder leiding van Christine Koenigs het slot inluidt van een lange reeks inmiddels afgewezen eigendomsclaims op de tekeningencollectie Koenigs. Die loopt al vanaf 1997. ‘We vinden het echt tijd geworden dat dit tijdrovende en belastende proces tot een beheerst einde komt.’

De volledige uitspraak is hier te lezen.

Bron: Persbericht Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Museum Boijmans Van Beuningen, foto Hans Wilschut