Han Nefkens heeft op de Paris Fashion Week een bijzondere jurk aangekocht van modehuis Viktor & Rolf. De mecenas heeft zojuist bekendgemaakt dat hij het werk, genaamd ‘I Want a Better World’, schenkt aan Museum Boijmans Van Beuningen.

“Toen ik deze jurk zag wist ik meteen dat dit iconische werk past bij de drieëntwintig andere ontwerpen van Viktor & Rolf die ik de afgelopen jaren aan het museum heb geschonken. De museale uitstraling, het originele concept en de vakkundige uitvoering spraken mij aan, maar ik was ook geraakt door het statement ‘I Want a Better World,”  aldus mecenas Han Nefkens.

De jurk is onderdeel van de haute couture lente-/zomercollectie voor 2019. Met deze collectie onderzoeken Victor & Rudolf de expressieve kracht van kleding. Museumdirecteur Sjarel Ex noemt het geschenk “Een prachtige jurk, die zowel de kwetsbaarheid als de kracht van de menselijke conditie toont”.

Schenking
Voor het initiatief Han Nefkens Fashion on the Edge gaf Nefkens al eerder Viktor & Rolf werken aan het museum in langdurig bruikleen, bijvoorbeeld de beroemde ‘Coral Dress’ uit de ‘Cutting Edge Couture’ lente-/zomer collectie van 2010 en ‘The DREAM ON’-jas uit de NO collectie van herfst-/winter 2008/2009. De drie ‘Van Gogh Girls’ uit de haute couture lente-/zomercollectie van 2015 werden door hem geschonken. Het merendeel van deze bijzondere kledingstukken werd door Museum Boijmans Van Beuningen in 2018 nog uitgeleend aan buurmuseum De Kunsthal voor een succesvolle overzichtstentoonstelling van het wereldberoemde Nederlandse ontwerpersduo. Hoewel Viktor & Rolf werken momenteel niet tentoongesteld worden, zijn de creaties in 2021 te zien in Depot Boijmans Van Beuningen, dat dan de deuren opent.

Surrealistische schoonheid
Dit seizoen presenteren Viktor & Rolf een groep overdreven romantische tulejurken. De jurken zijn groots maar luchtig, met transparante ruches en strikken. De kleurrijke collectie is volledig uitgevoerd in 8 kilometer tule. De silhouetten, sculpturaal en extreem, variërend van verschillende A-lijnen tot zandloper, zijn scherpzinnig expressief: elke jurk vormt de achtergrond voor een tekst die wordt uitgevoerd in lagen van uit laser gesneden tule. Deze teksten zijn voornamelijk oneliners: slogans net als onderschriften van sociale media of t-shirts voor souvenirs. De nevenschikking van deze schijnbaar niet-gerelateerde elementen resulteren in een typische Viktor & Rolf-expressie van surrealistisch schoonheid.

Han Nefkens H+F Collection
In 2000 begon Han Nefkens met het verzamelen van hedendaagse kunst die hij onderbracht in de Han Nefkens H+F Collection, een collectie verspreid over verschillende musea, genoemd naar Han en zijn Mexicaanse partner Felipe. Sindsdien is hij niet alleen actief als verzamelaar, maar ook als bevlogen initiator van kunstprojecten in musea en kunstinstellingen. Met steun van Han Nefkens werden de afgelopen jaren in Museum Boijmans Van Beuningen verschillende tentoonstellingen, interventies, kunstopdrachten en collectie-uitbreidingen mogelijk gemaakt. Zo is in 2005 de aankoop van de enorme installatie ‘Notion motion’ van de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson mede mogelijk gemaakt door Han Nefkens en is de permanente video-installatie ‘Laat je haar neer’ van Pipilotti Rist gerealiseerd in opdracht van het Han Nefkens H+F Mecenaat. In 2011 wijdde Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling aan hem: Han Nefkens – 10 jaar mecenas’.

Aankopen
Ook van andere modeontwerpers zijn door Han Nefkens aankopen gedaan, waaronder van Walter Van Beirendonck, Craig Green, Rejina Pyo en Christophe Coppens. Deze zijn als langdurig bruikleen in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen opgenomen. De werken vormen tezamen een aparte collectie genaamd: Han Nefkens Fashion on the Edge.

Bron: persbericht Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Haute couture lente/zomercollectie 2019. Credit: Viktor & Rolf