Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat dit jaar 550 jaar en dat wordt op 8 en 9 september 2018 groots gevierd met een feestelijk weekend vol verhalen, muziek en concerten en een prachtige nieuwe aanwinst. Het museum en alle activiteiten zijn dit weekend gratis te bezoeken. Het hele weekend is er van alles te doen en te zien.
Zo zijn er flitslezingen over de middeleeuwen en de rijke geschiedenis van het klooster, bijvoorbeeld door conservator stadsgeschiedenis René de Kam van het Centraal Museum, gemeente- en rijksarchivaris Kaj van Vliet van het Utrechts archief en conservatoren Rianneke van der Houwen en Annabel Dijkema van Museum Catharijneconvent. Ook zijn er klassieke miniconcerten verspreid door het klooster, instaprondleidingen door de tentoonstelling Shelter en is het museum startpunt voor wandelingen door middeleeuws Utrecht. Bezoekers kunnen even uitrusten met een heerlijk glas kloosterbier en proeven van bijzondere historische kloosterhapjes. Kijk voor het volledige programma op https://www.catharijneconvent.nl/.

Best bewaarde kloostercomplex
Het gebouw van Museum Catharijneconvent is een van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster. In de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het werd Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht genoemd en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. In de jaren 70 van de vorige eeuw is het klooster omgevormd tot het huidige Museum Catharijneconvent. Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.

Laatste kans Shelter
Het weekend is ook de laatste gelegenheid om de tentoonstelling Shelter. A contemporary intervention te bezoeken. Spraakmakende hedendaagse werken logeren tussen de oude meesters van het museum. Kunst van onder andere Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Sarah van Sonsbeeck en Danh Vo bevindt zich onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en de vele middeleeuwse kunstschatten van het museum. Bart Rutten, artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen.

Spectaculaire aanwinst
Speciaal voor de verjaardag van het gebouw overhandigt burgemeester Jan van Zanen het museum een laatmiddeleeuws sculptuur van de Utrechtse Meester van de Stenen Vrouwenkop. Het is een prachtige aanvulling op de collectie middeleeuwse beelden van Museum Catharijneconvent. Tijdens het weekend zal dit beeldje voor het eerst te zien zijn.

Bron en afbeelding: Persbericht Museum Catharijneconvent