Vanwege een grondige renovatie van het eigen pand verhuist Museum Flehite tot begin 2019 naar het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De stijlvolle ambiance van dit markante gebouw staat vanaf 19 mei decor voor tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter. De bezoeker ziet het werk van kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort. Tijdens het Pinksterweekend (19 t/m 21 mei) is de entree gratis.

Zowel Armando, Mondriaan als Wolter brachten hun jeugd door in de stad. Hendrik Jan Wolter (1873-1952) liet rond 1900 van zich spreken met imposante impressies van de Amersfoortse binnenstad. Een aantal van deze stadstaferelen zijn in bezit van Museum Flehite en vanaf 19 mei te zien in het Rietveldpaviljoen. Op zijn latere reizen naar o.a. Frankrijk en Italië, maakte Wolter veel landschappen waarin water en de reflectie van licht op het water, terugkerende elementen zijn. Ook hiervan wordt een selectie getoond.
Piet Mondriaan (1872-1944) woonde tot zijn achtste jaar aan de Kortegracht in Amersfoort. Van Mondriaan worden enkele werken getoond uit het begin van zijn loopbaan, toen hij nog figuratief werkte. Multitalent Armando (1929) bracht niet alleen zijn jeugd door in Amersfoort, maar was ook jarenlang verbonden aan de stad door het Armando Museum. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog rond Kamp Amersfoort vormen een belangrijk thema in zijn werk.
De tentoonstelling is merendeels samengesteld uit de eigen collectie van het museum. Naast Armando, Mondriaan en Wolter omvat de tentoonstelling werken van onder anderen Engelbert L’hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks. Ook zij hebben in Amersfoort gewoond.

Over het Rietveldpaviljoen

Het uit 1959 daterende Rietveldpaviljoen in Amersfoort is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld (1888-1964), evenals Piet Mondriaan een invloedrijk lid van kunststroming De Stijl. Tijdens hun leven hebben zij elkaar nooit ontmoet, maar in deze tentoonstelling zijn ze alsnog bij elkaar gebracht.
Het Rietveldpaviljoen werd ontworpen als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Het is een fraai voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Het was destijds de eerste moderne kunsthal van Nederland. Het komende halfjaar is Museum Flehite er te gast met twee tentoonstellingen. De museumcollectie is daarmee in een totaal andere ambiance te zien. Een mooie gelegenheid voor een hernieuwde kennismaking met de topstukken daaruit.

De eerste drie dagen (tijdens het Pinksterweekend van 19 t/m 21 mei) is tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter voor iedereen gratis te bezoeken. Daarna gelden de reguliere tarieven en openingstijden.

Armando tot Mondriaan tot Wolter
Te zien van 19 mei t/m 23 september 2018.

Adres
Rietveldpaviljoen
Zonnehof 8
3811 ND Amersfoort

Bron: Persbericht Museum Flehite
Beeld
Strandgezicht met vissersboten te Nice, Hendrik Jan Wolter, 1925, Olieverf op doek, 53 x 65 cm