Vanaf 17 juni kan iedereen het nieuwe Museum Hof van Busleyden in Mechelen ontdekken. In dit renaissance stadspaleis wordt het verhaal van de Bourgondische Nederlanden verteld en de impact hiervan op de stad vandaag. Op 22, 23 en 24 juni staat een feestweekend gepland.

Een hedendaags Bourgondisch Stadspaleis
Het Hof van Busleyden wordt opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst. Na een jarenlange restauratie opent het museum opnieuw zijn deuren voor het grote publiek op 17 juni. “Niet toevallig focussen we onze investeringen rond de Vlaamse meesters niet enkel op de grote kunststeden, maar ook op een verborgen parel als Mechelen. Het verhaal van de Bourgondische Nederlanden is een sterke troef, en maakt van dit museum een echte trekpleister,” aldus Vlaams Minister vanToerisme Ben Weyts, die het museum mee inhuldigt.

In het Bourgondisch stadspaleis beweeg je van levendige en drukke ruimtes die het verhaal van de Mechelse feestelijke optochten en verenigingen van ambachtslieden, schutters en rederijkers vertellen, naar steeds meer private ruimtes; van een ‘studieruimte’ waarin de wereld voor het eerst ontdekt werd naar de Mechelse makers van nu. Bezoekers maken er kennis met Margareta van Oostenrijk, ze ontmoeten Hiëronymus van Busleyden en zijn vriendenkring en ze eindigen hun bezoek bij de intrigerende Besloten Hofjes, de retabelkastjes uit de zestiende eeuw.

Van Besloten Hofjes tot Wunderkammer
Het museum vertelt fascinerende verhaallijnen uit het Bourgondische verleden van Mechelen, een bijzonder interessante periode. “Kunststad Mechelen kan eindelijk haar unieke verzameling Besloten Hofjes presenteren aan de wereld, samen met andere wondermooie kunst en historische objecten die de unieke Bourgondische sfeer opwekken”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. “Tijdens de Bourgondische Renaissance stond de mens opnieuw centraal en ook dat thema vormt een rode draad. De bezoeker, de Mechelaar, hedendaagse actuele kunstenaars en tal van organisaties krijgen elk hun rol om de Bourgondische thema’s weer tot leven te wekken. Zo zorgt de Wunderkammer, ingericht door Hans Martens, in deze museale context voor een ontmoeting tussen historische en actuele kunsten.”

Feestelijk openingsweekend
Hoewel het museum al eerder opent, wordt het échte feest in het weekend van  22, 23 en 24 juni gevierd. Het hele weekend kunnen bezoekers in de binnentuin van het Hof van Busleyden genieten van een Bourgondisch hapje en drankje tijdens het culinair explosief Bus-Kruid Foodfestival. Op vrijdagavond 22 juni is er de eerste editie van de Mechelse Museumnacht. Het feestweekend is ook de laatste kans om de tijdelijke expositie ‘Roep om Rechtvaardigheid’ te zien, die eindigt op 24 juni.

Meer informatie: zie www.hofvanbusleyden.be

Bron: Persbericht Hof van Busleyden
Beeld: 
(C) Museum Hof van Busleyden. Foto: Sophie Nuytten.