Het Groeningemuseum in Brugge krijgt bijna tweeduizend bijzondere tekeningen in beheer, van grote meesters als Michelangelo, Jordaens en Boucher. De kunstschat, een langdurige bruikleen van Stichting Jean van Caloen, wordt zes dagen aan het publiek getoond.

De collectie omvat onder andere de tekening ‘Zegenende priester’ van Jacques Jordaens en een knappe voorstelling van een jonge vrouw van de Franse meester François Boucher. Absoluut hoogtepunt van de verzameling is de verbluffende ‘De Steniging van de heilige Stefanus’ van Michelangelo Buonarotti. Het is de enige tekening van de beroemde Italiaanse renaissancekunstenaar die bewaard wordt in België. Naast werken van Italiaanse en Franse meesters zijn vooral de Vlaamse, Hollandse en Belgische scholen vertegenwoordigd. De tekeningen van de late 16de tot en met de 20ste eeuw zijn verzameld door baron Jean van Caloen (1884-1972) en is een verborgen schat; slechts sporadisch werden enkele van de kostbaarste werken uitgeleend. Met de aanwinst voegt het Brugse Prentenkabinet bijna 2000 tekeningen toe aan de reeds meer dan 20.000 tellende collectie werken op papier.

Presentatie van 7 topwerken
Musea Brugge en Stichting Jean van Caloen vieren de overdracht met een kleinschalige tentoonstelling in het Groeningemuseum van zeven topwerken uit de collectie. De werken zijn een korte week te zien tussen 17 en 22 mei en zullen vervolgens samen met de andere tekeningen in de verzameling van de Stichting een plaats krijgen in het Brugse Prentenkabinet. Daar zal de collectie volledig geregistreerd en in hoge resolutie gedigitaliseerd worden, waarna de werken ontsloten worden via de digitale collectiedatabase van Musea Brugge.

Bron: Persbericht Musea Brugge
Beeld: François Boucher (1703-70), ‘Jonge vrouw met kanten muts’, langdurige bruikleen St. Jean van Caloen