Museum Ons’ Lieve Heer op Solder krijgt toch subsidie. Het gemeentebestuur van Amsterdam stelt voor de komende vier jaar 600.000 euro subsidie per jaar beschikbaar voor de voormalige schuilkerk.

Eerder kwam het voortbestaan van Ons’ Lieve Heer op Solder ernstig in gevaar. Ondanks een positieve beoordeling kon Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst de aangevraagde vierjarige subsidie wegens gebrek aan budget niet honoreren. Vrijwel onmiddellijk werden diverse acties gevoerd om het museum te redden. Collega-musea zamelden geld in op straat, een onlinepetitie voor behoud werd bijna zestienduizend keer ondertekend. De Amsterdamse Wethouder van Cultuur Touria Meliani vindt de geschiedenis van de schuilkerk vanwege ‘diversiteit en inclusiviteit’ van dermate groot belang, dat de gemeente alsnog geld voor het museum heeft gevonden.
Directeur Birgit Büchner is blij en opgelucht. Eerder zei zij: “Museum Ons’ Lieve Heer op Solder behoort tot het cultureel en religieus erfgoed van Amsterdam. Het zeventiende-eeuwse woonhuis met de verborgen kerk op zolder representeert drie eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Bovendien focussen we met ons museum op de actuele betekenis van dit unieke monument voor onze stad. Deze link met het heden wordt hoog gewaardeerd, zowel door bezoekers van scholen als door het AFK.”
Het museum hoort samen met het Rijksmuseum tot de oudste musea van Amsterdam. Vijf jaar geleden werd een omvangrijke verbouwing voltooid.

Bron: diverse media
Foto: Arjan Bronkhorst