Pieter en Françoise Geelen, oprichters van de Turing Foundation, hebben de winnaars van de Turing Toekenning 2017 bekendgemaakt: Museum Prinsenhof Delft won deze kunstprijs met een geldbedrag van € 500.000 voor de tentoonstelling ‘Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw’ en Museum Beelden aan Zee won € 150.000 voor de tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’.

Maar liefst 31 musea dongen mee naar deze particuliere kunstprijs voor het meest uitzonderlijke tentoonstellingsconcept voor de periode 2018-2020. De tweejaarlijkse prijs, bestaande uit de Turing Toekenning I van € 500.000 voor grote musea en de Turing Toekenning II van € 150.000 voor kleinere en middelgrote musea, is voor de vijfde keer uitgereikt. Vandaag vond de prijsuitreiking plaats in het Fries Museum te Leeuwarden, het museum dat de Turing Toekenning 2015 won voor Alma Tadema: klassieke verleiding , een zeer succesvolle tentoonstelling en een van de genomineerden voor de 2017 Global Fine Art Awards – de prijs voor de beste tentoonstellingen in 2017 wereldwijd.

De Turing Foundation is met o.a. de Turing Toekenning een invloedrijke mecenas voor museaal Nederland. De stichting fungeert vaak als vliegwiel bij de financiering, doordat zij al in een heel vroeg stadium, vaak als eerste, door musea betrokken wordt bij de ideeën voor tentoonstellingen.

De volgende tentoonstellingsplannen werden genomineerd voor de Turing Toekenning 2017:

Turing Toekenning I (€ 500.000):
Museum Prinsenhof Delft Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw (2019)
Stedelijk Museum Amsterdam Willem de Kooning: No Boundaries (2019)
Van Gogh Museum Gustav Klimt. Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse (2020)

Turing Toekenning II (€ 150.000):
Museum Beelden aan Zee Zadkine aan Zee (2018)
FOAM Negative Beauty (2019)
Kunsthal KAdE / Museum Flehite Caspar Van Wittel – Ontdekking van een Hollandse meester in Italië (2019)

Uit het juryrapport: Museum Prinsenhof Delft, Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw
‘Een zeer ambitieus en moedig project van Museum Prinsenhof Delft over Pieter de Hooch (1629-1684), een belangrijke meester uit de Gouden Eeuw die nooit eerder monografisch in Nederland te zien was. Museum Prinsenhof haalt in het Gouden-Eeuwjaar 2019 topstukken en publiekslievelingen uit de hele wereld terug naar Delft: de plaats waar deze belangrijke kunstenaar en tijdgenoot van Vermeer zijn allermooiste werken met warme kleuren en natuurlijke lichtinval vervaardigde. Lof ook voor de inventieve presentatie van de aanvraag en voor het overweldigende randprogramma, waar de hele stad Delft bij betrokken zal worden.’

Museum Beelden aan Zee, Zadkine aan Zee
‘Het exposeren van sculptuur in Nederland is niet gemakkelijk. Museum Beelden Aan Zee neemt wat dat betreft al lange tijd een uitzonderlijke positie in, en werkt nu aan een groots retrospectief over de poëtische, lyrisch ingestelde en zuiver ambachtelijke beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967).  Zadkine was belangrijk voor Nederland – wie kent het standbeeld ‘De Verwoeste Stad’ in Rotterdam niet – en het werd hoog tijd dat iemand een dergelijk overzicht aandurfde. Museum Beelden aan Zee durft dat aan, in een doorwrocht concept dat het publiek via ruim 100 beelden in tien overkoepelende thema’s tot inzicht brengt wat betreft de veelzijdigheid en reikwijdte van deze Russisch-Franse meester van het modernisme.’

Over de Turing Toekenning
De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Met deze prijs wil de Turing Foundation musea helpen hun internationale ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst.

Sinds 2015 wordt naast de Turing Toekenning I ook de Turing Toekenning II voor kleine en middelgrote musea uitgereikt. Eerdere winnaars van de Turing Toekenning:

2009 Stedelijk Museum Amsterdam Mike Kelley
2011 Gemeentemuseum Den Haag Alexander Calder – De Grote Ontdekking
2013 Museum Boijmans van Beuningen Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing Sculpture
2015 Fries Museum Alma Tadema: klassieke verleiding
Stedelijk Museum Alkmaar Vleiend penseel. Caesar van Everdingen

Bron: Stichting Turing Foundation.
Beeld: Winnaars Turing Toekenning 2017. Emma van Proosdij – Museum Beelden aan Zee, Ellen Wilbrink – Turing Foundation, Janelle Moerman – Museum Prinsenhof Delft. Foto: Erikjan Koopman.