Op maandag 13 juli 2020 gaat in Delft Museumhuis Van Meerten open. Het is het 11e Museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser. Kom langs en leer de eigenzinnige verzamelaar Lambert van Meerten kennen. Beleef hoe het is om in een buitengewoon huis te wonen.

Uniek van binnen en van buiten
Net als bij de andere Museumhuizen, stap je hier een heel bijzonder woonhuis binnen. Met zijn natuurstenen voorgevel in een abstracte variant van de renaissancestijl was het toen al een bijzondere verschijning. Daarbij was het ook een hypermodern gebouw: het was voorzien van nieuwigheden als vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit. Het interieur is net zo uniek.

Een 19de-eeuwse connaisseur

De bouwheer, Lambert van Meerten was mede-eigenaar van de Delftse Distilleerderij, Gist- en Spiritusfabriek Van Meerten & Zonen. Hij was een verwoed verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair; een 19de-eeuwse ‘connaisseur’ met interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo’n omvang dat het idee ontstond een huis te bouwen. In ‘Oud Hollandse’ interieurs moest de collectie van Van Meerten een plekje krijgen.

Opkomst en ondergang van een verzamelaar
Kom langs en ontdek hoe Lambert van Meerten zijn buitengewone verzameling bij elkaar bracht. Beleef hoe hij leefde tussen en ín zijn verzameling en hoe hij uiteindelijk moest aanzien hoe grote delen van zijn collectie werden geveild. Leer ook zijn zus Dina kennen. Kom je op de thee in haar lichte kamer?

Van museum tot Museumhuis: niet fluisteren!
Huis van Lambert van Meerten is altijd bedoeld als museum en tot 2013 kon iedereen er genieten van bijvoorbeeld prachtig houtsnijwerk, porselein en bijzondere bouwfragmenten, gemaakt door de beste ambachtslieden. Na jaren van leegstand, gaat het huis nu weer open voor de bewoners van Delft en omstreken. Maar dan zonder strenge supposten en waarschuwende vingers. Het is ingrijpend veranderd. In Museumhuis Van Meerten hoef je niet te fluisteren of met je handen op je rug te lopen. Je mag hier op de stoelen zitten en de kasten openen. Het is juist de bedoeling om zoveel mogelijk zélf te ontdekken en je thuis te voelen.

Meer informatie
Voor adres, openingstijden en prijzen kijk je op www.museumhuizen.nl

Bron: persbericht Vereniging Hendrick de Keyser
Beeld: Arjan Bronkhorst