De collectie valse kunst van Museums Vledder blijft groeien. Deze week ontving het museum maar liefst dertien valse schilderijen van een Amsterdams veilinghuis.

Steeds meer mensen weten Museums Vledder te vinden als het om valse kunst gaat. ‘Wij verrichten hier een gratis eerste lijn keuring’, vertelt René Loesberg, conservator valse kunst: ‘als mensen hier komen met hun Van Gogh, gevonden op de rommelmarkt, gaan we kijken of het überhaupt wel een schilderij is en geen poster. Als de techniek goed blijkt te zijn en het geen kopie is van een bestaand werk verwijst Loesberg naar de experts, maar meestal komt het niet zo ver. De mensen schenken dan hun vervalsing aan het museum. En zo hoort het ook, vindt Loesberg: ‘Voor valse kunst zijn er maar twee bestemmingen: de vuilnisbak of Museums Vledder’. Ook veilinghuizen weten het museum te vinden, blijkt uit de laatste schenking van dertien vervalsingen die uit de veiling In Amsterdam gehaald zijn, waaronder een kopie van een tekening van Van Gogh, vals gesigneerd Paul Citroen.

De collectie valse kunst van Museums Vledder is begonnen als een verzameling foute aankopen van de oprichters van het museum, Henk en Erna Plenter. Toen zij hun museum voor echte hedendaagse grafiek en glaskunst in Vledder begonnen, werd de valse kunst gebruikt als waarschuwing voor kopers. Henk begon zich steeds meer te verdiepen in de valse kunst en de Museums Vledder kreeg een naam van expertise op dit gebied. De collectie is gegroeid van een tiental werken tot honderden, waar rondleidingen door gegeven worden. ‘Er zijn nu zelfs vervalsers die met ons contact opnemen’, zegt Loesberg lachend: ‘die willen ook met hun ‘werk’ in ons museum hangen. Tsja, anders tel je niet mee als vervalser’.

Bron: Persbericht Museums Vledder
Beeld: Sandra, museums coördinator (links), René, conservator Valse Kunst (rechts). Foto: Erna Plenter-Jansen.