12 januari 2023

Van Johannes Vermeer tot Kees van Dongen, van Sofonisba Anguissola tot Niki de Saint Phalle: het eerste nummer van Museumtijdschrift in 2023 staat boordevol prachttentoonstellingen. Nu te koop via onze webshop, vanaf 17 januari in de winkel.

Het begint al bij de cover, bij Vermeer in het Rijksmuseum. Wat een bijzondere tentoonstelling wordt dat! Waarom wordt deze Delftse meester als sfinx aangeduid, hoe verklaar je zijn voortdurende, wereldwijde populariteit en was hij in eigen tijd ook zo beroemd? U leest het in dit nummer.

De aandacht voor vrouwelijke kunstenaars, van vroeger en van nu, gaat in 2023 gestaag voort. Rijksmuseum Twenthe toont na Artemisia Gentileschi wederom een kopstuk uit de Renaissance: Sofonisba Anguissola. Maar liefst 25 van haar schilderijen komen naar Enschede. Wie was deze ‘wondervrouw’?

Ook in dit nummer: het sensuele kleurvertoon van Kees van Dongen, de Belgische rebel Rinus Van de Velde en het beeldschone, ontregelende werk van Raphaela Vogel.

En kent u het kleine en fijne Chabotmuseum, gehuisvest in een icoon van het Nieuwe Bouwen in het Rotterdamse museumpark? Speciaal voor Museumtijdschrift geeft museumdirecteur Jisca Bijlsma tijdens kunstbeurs Art Rotterdam een lezing over het bijzondere oeuvre van Henk Chabot.

Ren naar de brievenbus of de winkel en bereidt u voor op een spetterend tentoonstellingsseizoen!