Voor Museumtijdschrift is 2018 een feestjaar. Dan bestaat het grootste kunsttijdschrift van Nederland 30 jaar! Het eerste nummer begint dan ook feestelijk, met een inspirerende mix aan tentoonstellingen en artikelen. Het aansprekende coverbeeld is gewijd aan Neo Rauch, die in het Zwolse Museum de Fundatie een groot overzicht krijgt. De voormalige DDR-kunstenaar heeft een flitscarrière en beweegt in zijn schilderijen tussen nostalgie en de moderne tijd.

Verder in dit nummer: de serieuze kant van Jan Steen, die niet alleen chaotische huishoudens schilderde, maar ook verhevener thema’s uit de bijbel en de geschiedenis, zo blijkt uit een fraaie tentoonstelling in het Mauritshuis. De in New York gevestigde, Nederlandse fotograaf Jacqueline Hassink zoekt in haar nieuwe fotoproject de stilte achter de door sociale media beheerste werkelijkheid. En een ode aan het museale verzamelen; niet sexy, wel van levensbelang voor het voortbestaan van musea. Drie directeuren, onder wie Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen, spreken zich uit.

Dertig tentoonstellingstips en de favoriete dertiger van Nederlands bekendste kunstcriticus Hans den Hartog Jager maken dit boeiende nummer compleet.

Vanwege het dertigjarig bestaan verschijnt in april een extra dik jubileumnummer en vindt een aantal feestelijke activiteiten plaats, waaronder een speciale ontvangst in het Gemeentemuseum Den Haag op 20 april.

Door een verzendfout wordt Museumtijdschrift 1 dinsdag 16 januari bij abonnees bezorgd. Onze excuses voor dit ongemak.

Vanaf vandaag verkrijgbaar voor een speciale actieprijs van € 5 (i.p.v. € 8,95) via onze webshop en vanaf dinsdag 16 januari te koop in de winkel.