Met grote en verrassende namen als Jan van Eyck en Edward Hopper, Joop Moesman en paardenschilder George Stubbs gaat 2020 als tentoonstellingsjaar zinderend van start. U leest er alles over in het kersverse, eerste nummer van Museumtijdschrift.

Het heet de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling in de geschiedenis te zijn, met indrukwekkende werken van zowel Van Eyck als tijdgenoten, net over de grens in het Belgische Gent. Museumtijdschrift zet de mysterieuze Vlaamse schilder, ook wel de meester van de hemelse precisie genoemd, uitgebreid in het zonnetje.

De winter saai en koud? Niet als het aan de Nederlandse musea ligt. Ronduit avontuurlijk is de ode van het Mauritshuis aan de Britse paardenschilder George Stubbs – zijn werk was nooit eerder in Nederland te zien. Het Centraal Museum in Utrecht besteedt uitgebreid aandacht aan de Utrechtse kunstenaar Joop Moesman. Die is niet alleen de enige Nederlandse surrealist, hij heeft ook een nogal getroebleerde kijk op vrouwen, zoals te lezen in het artikel van Robert-Jan Muller. Een andere auteur, Edo Dijksterhuis, kijkt alvast vooruit naar het nieuwe jaar, waarin nogal wat tentoonstellingen gaan over zogenaamde ‘zwarte’ kunst. Museumdirecteuren geven antwoord op de vraag waar deze belangstelling eigenlijk vandaan komt.

Wat hedendaagse kunst betreft is de tentoonstelling over de inmiddels wereldwijd gevierde kunstenaar Mark Manders in het Bonnefanten Maastricht een must-see. Zijn monumentale, archetypische beelden onttrekken zich aan de tijd, zoals te zien en te lezen in een fraai geïllustreerd artikel.

Verder in dit nummer: een vooruitblik op de grote tentoonstelling van Edward Hopper in de Fondation Beyeler in het Zwitserse Bazel. En dat kunst niet alleen in een museum is te zien, maar ook op, aan en langs het spoor, vertelt Evelien de Munck Mortier van Bureau Spoorbouwmeester in het magazine alsmede tijdens een lezing op kunstbeurs Art Rotterdam.

Met de onvolprezen column van Oek de Jong en de papieren tentoonstellingsagenda, is dit rijk gevarieerde eerste nummer van 2020 een cadeau voor elke museumliefhebber.

Vanaf vandaag verkrijgbaar voor de actieprijs van € 6,95 via onze webshop en vanaf dinsdag 21 januari te koop in de winkel.