Het zomernummer van Museumtijdschrift straalt van kleur, zon en bijzondere kunst op onverwachte plekken. Met volop tips en inspiratie om er een zomer lang op uit te gaan.

Het coverartikel is gewijd aan Jan van der Ploeg. Deze zeer productieve, Nederlandse schilder is vooral bekend van zijn zinderend gestreepte muur in Museum Boijmans Van Beuningen. Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Dordrechts Museum vertelt de kunstenaar waarom hij zich totaal geen zorgen maakt over de schilderkunst, die bij herhaling wordt doodverklaard. Ruim een eeuw geleden knetterde de schilderkunst al aan de Zeeuwse kust. Aangetrokken door het zomerse licht groeide Domburg uit tot een bedevaartsoord voor kunstenaars en tot de geboortegrond van het felgekleurde luminisme. De tentoonstelling ‘Aan Zee’ in het Haags Gemeentemuseum toont dit zomerse werk van onder anderen Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck.

Twee andere bijzondere tentoonstellingen komen in dit nummer uitgebreid aan bod: de oplaaiende belangstelling voor klassieke schoonheid in de Hermitage en de verbluffende zeventiende-eeuwse ontwerpkunst die kwab heet, in het Rijksmuseum, een niet te missen tentoonstelling volgens onze auteur Jhim Lamoree. Ook bijzonder: een uniek kijkje in het nieuwe Lisser Art Museum van de supermarktfamilie Van den Broek en zes geheimtips van onze Frankrijkdeskundige Nanda Janssen, voor wie meer wil dan zonnebaden alleen.

Niet te missen: Museumtijdschrift 5, vrijdag 29 juni op de mat van abonnees, vanaf vandaag verkrijgbaar voor € 8,95 via onze webshop en vanaf dinsdag 3 juli te koop in de winkel.