Was Vincent van Gogh een eenzame zonderling of een sociaal dier? Waren Chagall, Mondriaan en Picasso louter grote kunstenaars, of ook vreemdeling in de grote stad Parijs? En vanaf wanneer mocht een kleuter kind zijn? Museumtijdschrift 6 verrijkt de blik.

Nog altijd wordt onze nationale held Vincent van Gogh te pas en te onpas afgeschilderd als ‘Koos Vriendeloos’. Maar Vincent had wel degelijk een netwerk van vrienden, familie en intimi, toont een expositie in Het Noordbrabants Museum. Objecten, schilderijen, tekeningen en brieven brengen Vincent de gezelligheidsmens in beeld, maar moeizaam waren zijn relaties wel.

Dit nummer zet de belangrijkste tentoonstellingen van het nieuwe seizoen in het zonnetje. Naast ‘Van Goghs intimi’ is dat de opkomst van het kinderportret in Teylers Museum in Haarlem. Tot het begin van de 19e eeuw werd een kind afgebeeld als kleine volwassene. Maar in de loop van die eeuw veranderde de maatschappij ingrijpend, net als het kinderportret. Wat portretten betreft: de Duitse kunstenaar Johann Friedrich August Tischbein leefde in een tijd van gepoederde pruiken, maar wie verder kijkt ziet in zijn schilderijen in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede een voorkeur voor zelfstandige vrouwen met een zeldzaam natuurlijke flair.

Museum More in Gorssel trekt alle registers open met een vlootschouw van Britse, realistische kunstenaars. En de grote tentoonstelling ‘Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs’ in het Stedelijk Museum Amsterdam werpt dit najaar een blik op de kunstenaar als vernieuwer én migrant.

En wist u dat u kans maakt op een reis naar Madrid, Rome of Florence? Het enige dat u hoeft te doen is stemmen op uw favoriete tentoonstelling van het afgelopen jaar.

In combinatie met de ruime hoeveelheid tentoonstellingstips en de vooruitblik is Museumtijdschrift 6 de beste voorbereiding op het nieuwe tentoonstellingsseizoen.

Vanaf vandaag verkrijgbaar voor een actieprijs van € 6,95 (i.p.v. € 9,95) via onze webshop en vanaf woensdag 4 september te koop in de winkel.