Een hele spannende cover heeft het kersverse nazomernummer van Museumtijdschrift, met daarin een rijke keuze uit het nieuwe, culturele seizoen. Met onder veel meer een grote Rubenstentoonstelling, islamitische kunstschatten en een speelse ode aan de robot.

Wat staat er op de cover? Het lijkt een ouwerwets poëzieplaatje, met beeldschone kinderen in fluwelen kleren. Het is een uitsnede uit een familieportret, in dit geval van de schilder Jürgen Ovens. Rijksmuseum Twenthe in Enschede besteedt aandacht aan het typisch Nederlandse fenomeen van het familieportret. Daarop staan ouders en kinderen, gewone mensen, maar wat de schilderijen tonen is een mysterie: een vervelende schoonzoon is weggepoetst, een dood kind tot leven gewekt.

Uiteraard besteedt Museumtijdschrift aandacht aan dé najaarsblockbuster: de olieverfschetsen van Peter Paul Rubens. Museum Boijmans Van Beuningen maakt een groot overzicht van deze verbluffende, razendsnel gepenseelde meesterwerken, grotendeels uit eigen collectie. Niet veel meer dan een half uur had Rubens nodig om de dansende wemelingen van figuren vanuit zijn hoofd op het papier te slingeren.
Ook het Gemeentemuseum Den Haag doet een royale greep uit de eigen rijke collectie en toont islamitische schatten, van vazen en glaswerk tot kalligrafie en muziekinstrumenten. Die zijn al te lang niet getoond en laten maar weer eens zien wat voor virtuoze en beeldschone kunstvoorwerpen de islam door de eeuwen heen heeft voortgebracht.

Uiteraard brengt Museumtijdschrift in dit nummer meer bijzondere tentoonstellingen voor het voetlicht, zoals ‘Robot Love’, waarbij onze auteur oproept tot een liefdevollere benadering van de robots, want die zijn in alle soorten en maten allang onder ons. In Parijs is tot slot een groots overzicht gewijd aan de bijzondere, te jong overleden beeldhouwer Franz West. Zijn atypische sculpturen blijken Oostenrijkser, lees therapeutischer, dan gedacht, schrijft Robert-Jan Muller. Een aanrader voor een mooie nazomer!

Goed voorbereid het nieuwe seizoen tegemoet? Museumtijdschrift 6, vanaf 23 augustus online te koop voor een actieprijs van € 5 (i.p.v. € 8,95) en vanaf 28 augustus in de winkel.