In een flitsend nummer brengt Museumtijdschrift een ode aan het nieuwe culturele seizoen. Met royaal aandacht voor de gouden schoonheid van Gustav Klimt, de zeventiende-eeuwse bloeiperiode in Haarlem en de glitterkunst van Ragnar Kjartansson. Nu te koop via onze webshop.

Maar liefst zeven jaar werkte het Van Gogh Museum aan een tentoonstelling over de Oostenrijkse ‘golden boy’ Gustav Klimt en zijn inspiratiebronnen. Wat blijkt? Het belang van Nederlandse tijdgenoten voor zijn oeuvre is groter dan gedacht.

Weet u dat behalve het zuiden ook het noorden een rijk rooms leven bezat? Het Fries Museum brengt de Friese middeleeuwen in beeld. Een vroom, vrij en welvarend gebied en dat mocht gezien worden, in kastelen, sieraden, mode en andere pronkstukken.

Ook in dit nummer: hoe Vlaamse nieuwkomers de stad Haarlem een economische en artistieke boost gaven. En hoe de IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson afrekent met de machokunst.

Hoe anders is het ongerijmde en seksueel geladen droomwerk van Melle Oldeboerrigter. In Museum van Bommel van Dam is een grote hoeveelheid werk van de zich altijd miskend voelende surrealist samengebracht. En dat is nog steeds het kijken waard.

OPGELET: U kunt vanaf 1 september weer stemmen voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs. De tien nominaties staan in dit nummer op een rij.

Museumtijdschrift 6, nu te koop via de webshop en vanaf dinsdag 6 september in de winkel.