Even weg van dagelijkse beslommeringen? Het nieuwste nummer van Museumtijdschrift gaat over schoonheid en godinnen, over Bob Ross en een merkwaardige, middeleeuwse traditie.

‘Crisis? Buitenkans!’ vindt de nieuwe directeur van Museum de Pont in Tilburg. Martijn van Nieuwenhuyzen benutte de afgelopen maanden om een duik te nemen in de eigen collectie. Die is van hoge kwaliteit, maar ook gebaat bij andere blikken en stemmen, zoals te zien in een grootse tentoonstelling.

Ook in het Frans Hals Museum kijkt men naar het verleden en wat blijkt? Schilders die zich op schoonheid richtten, werden lange tijd genegeerd. ‘Mag het ook mooi zijn?’ is een eerbetoon aan deze bewust conservatieven.

Waar we ons verder op verheugen dit najaar: de knotsgekke voorliefde uit de late middeleeuwen voor gruwelijke afbeeldingen in Museum Catharijneconvent, de beeldschone objecten van de Art Nouveau in Allard Pierson en Nola Hattermans geraffineerde portretten in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Tot slot televisiegoeroe Bob Ross, kent u hem nog? In dit nummer leest u over de ongebruikelijke ontstaansgeschiedenis van zijn allereerste museale solotentoonstelling ter wereld in Museum More!

Met een breed scala aan kunst van vroeger tot nu én met de onmisbare column van Oek de Jong is en blijft Museumtijdschrift uw baken in de storm.

Museumtijdschrift 7! Vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop en vanaf dinsdag 20 oktober te koop in de winkel.