Het is weer koel en herfstig, niet getreurd, want er staan heel wat bijzondere tentoonstellingen op stapel in de Nederlandse musea. Het prachtige, nieuwste nummer van Museumtijdschrift zet de hoogtepunten op een rij.

Leonardo da Vinci, Maria van Gelre, Lily van der Stokker, Egyptische goden – wie het najaarsnummer van Museumtijdschrift in handen heeft, kan niet wachten om naar het museum te gaan. Een van de aanraders is in elk geval Leonardo da Vinci. Het Teylers Museum in Haarlem is het gelukt om de tekeningen van deze wereldberoemde Renaissancekunstenaar naar Nederland te halen, een bijzondere prestatie. Mooi of lelijk deed voor Leonardo niet ter zake, schrijft onze auteur Adrienne Quarles. Het ging hem om de studie van de mens en zijn krankzinnige eigenschappen en emoties.

Er is meer, veel meer. Museum Het Valkhof in Nijmegen is terug van weggeweest met een tentoonstelling over Maria van Gelre en haar wereld. Niet voor niets wordt deze zelfbewuste hertogin, opdrachtgeefster van een fraai verluchtigd gebedenboek, nu wel de Máxima van de Middeleeuwen genoemd. Het Stedelijk Museum Amsterdam brengt terecht een ode aan de muurschilderingen van Lily van der Stokker. Die gaan, zeer tegendraads, over vriendschap, blijheid en zoiets doodgewoons als het kopen van een bril. Want waarom zou het in de kunst eigenlijk niet over alledaagse kwesties mogen gaan? En weet u hoeveel goden het oude Egypte rijk was? Duizenden, schrijft Theo Toebosch, naar aanleiding van een uitgebreide tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden. Want elke Egyptische stad had zijn eigen scheppingsverhaal.

Uiteraard keren in Museumtijdschrift 7 de gewaardeerde, vaste rubrieken terug: de column van Oek de Jong, de wandeling van Maria Barnas en de dertig korte museumtips. En hoe is het kunstenaar en striptekenaar Typex gelukt om zijn getekende biografie te maken van popartkoning Andy Warhol, over wiens auteursrecht zich maar liefst veertien advocatenbureaus buigen? U leest het in dit nummer.

Mis hem niet: Museumtijdschrift 7, vanaf 4 oktober online te koop en vanaf 9 oktober in de winkel.