Van het minutieus geschilderde werk van Pyke Koch tot de fascinerende diversiteit van het Amerikaans realisme, van dramatisch romantische landschappen tot zeventiende-eeuwse insecten: Museumtijdschrift 8 staat bol van alle mooie tentoonstellingen die deze winter in de Nederlandse musea zijn te zien.

Het Centraal Museum Utrecht organiseert de eerste grote overzichtstentoonstelling sinds twintig jaar van de in Utrecht geboren laatbloeier Pyke Koch. In dit nummer een uitgebreid artikel over deze nog altijd zeer populaire magisch-realist met donker randje. Lange tijd was de realistische, naoorlogse schilderkunst van Amerika een ondergeschoven kindje. Terecht, schrijft Edo Dijksterhuis, dat deze periode nu in het Drents Museum groots in beeld wordt gebracht. Ook spectaculair: de slangen, padden en andere insecten waarvoor de zeventiende-eeuwer Otto Marseus van Schrieck een buitengewone belangstelling had, uitgebreid te zien in Rijksmuseum Twenthe. En niet te vergeten de tentoonstelling over de Romantiek uit Noord-Europa, prachtig dramatische landschappen en verstilde vergezichten bij maanlicht, voorheen beschouwd als koektrommeltaferelen, nu voor het eerst samengebracht in het Groninger Museum.

Naast de fraai geïllustreerde, grote artikelen biedt Museumtijdschrift 8 een royale keuze uit het actuele tentoonstellingsaanbod. Een must voor iedereen die deze winter op museumpad wil gaan. Vanaf vandaag verkrijgbaar voor € 8,95 via onze webshop en vanaf dinsdag 21 november te koop in de winkel.