Turnerprijswinnaar Lubaina Himid in Haarlem. De indrukwekkende films van Francis Alÿs in Amsterdam. De grote Cyprustentoonstelling in Leiden en het beeldschone Drentse landschap in Assen. Het winternummer van Museumtijdschrift 8 is een avontuurlijke reis door de wereld.

Het was een kleine revolutie, toen Lubaina Himid twee jaar geleden op 63-jarige leeftijd de prestigieuze Britse Turnerprijs ontving. Nu toont het Frans Hals Museum de kleurrijke schilderijen en gefiguurzaagde mensfiguren, waarmee Himid haar boodschap uitdraagt: op even luchtige als indrukwekkende wijze de geschiedenis van zwarte mensen zichtbaar maken. In dit nummer een mooi portret van deze inmiddels over de wereld vliegende kunstenaar.
Al jaren wereldberoemd is de in Mexico-stad wonende, van oorsprong Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Museumtijdschrift had het voorrecht om de kunstenaar te spreken over een bijzonder project. Alÿs zag hoe kinderen zich wereldwijd verliezen in dezelfde spelletjes. Zijn verzameling ‘Children’s Games’, van vliegeren tot hinkelen en van Nepal tot Afghanistan, is te zien in Eye Filmmuseum. Ook bijzonder: Rein Wolfs treedt per 1 december aan als directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Speciaal voor Museumtijdschrift spreekt hij in dit nummer alvast over zijn liefde voor kunst aan de hand van 10 collectiefavorieten.
Verder in dit winternummer: de grote Cyprustentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het hyperrealistische werk van de bijna 80-jarige Fer Hakkaart in het Katwijks Museum, de prachtige societyportretten van Antony van Dijck in München en de ode aan het Drentse Landschap in het Drents Museum Assen.

Compleet met de zeer geroemde tentoonstellingstips en de papieren tentoonstellingsagenda is Museumtijdschrift 8 hét lichtpunt in donkere dagen.

Vanaf vandaag verkrijgbaar voor € 9,95 via onze webshop en vanaf dinsdag 26 november te koop in de winkel.